PolitikaSvijet

Evropa treba lidere koji gledaju u budućnost

U Evropi danas nema lidera koji gledaju u budućnost, smatra papa Franjo, koji je u intervjuu za belgijski katolički list pohvalno govorio o poslijeratnoj generaciji političara koja je postavila temelje Europskoj uniji.

Papa Franjo smatra da su francuski političar Robert Schuman, italijanski Alcide De Gasperi i njemački političar Konrad Adenauer “istinski” radili na evropskome jedinstvu, videći u njemu način koji će omogućiti da “više nikad ne bude rata”. To je kazao za belgijski katolički tjednik Tertio koji je prenio Vatikan.

– No, nakon njih… danas više nema lidera, a Evropa treba lidere, one koji gledaju u budućnost – smatra papa Franjo.

Franjo je te izjave dao u vrijeme kada u Evropi jačaju stranke protiv političkog establišmenta, ekonomski rast je slab, a rastu podjele među državama članicama o tome kako se nositi s rekordnim priljevom izbjeglica i migranata.

Rođen u Argentini u porodici italijanskih doseljenika, Franjo je prvi neeuropski papa u 13 stoljeća. Često je pozivao Evropu da odbaci kapitalističku neumjerenost, da vodi računa o migrantima i doseljenicima i ublaži nezaposlenost mladih.

U intervjuu za belgijski list, Papa je ponovio da je zabrinut jer smatra kako se “djelomičan treći svjetski rat već događa” u sukobima u Ukrajini, na Bliskom istoku, Africi te u Jemenu.
(Avaz)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close