PolitikaSvijet

Evropa i SAD ne smiju prepustiti Balkan Putinu

ANALIZA BLOOMBERGA: Evropa i SAD ne smiju prepustiti Balkan Putinu

Dobre vijesti na Balkanu nepoželjne su za Putina, jer znače jačanje veza tog regiona sa zapadnom Evropom, piše u tekstu.Bloomberg tvrdi da je Putin pomogao Miloradu Dodiku da pobjedi na izborima

Američka agencija Bloomberg u tekstu pod naslovom  Držati Balkan van Putinovog domašaja ocjenjuje da bi ovo trebalo da bude vrijeme optimizma za države bivše Jugoslavije, ali tvrdi da su dobre vijesti na Balkanu nepoželjne za ruskog predsjednika, jer, tvrdi, znače jačanje veza tog regiona sa zapadnom Evropom. 

U tom smislu, Bloomberg podsjeća da je Crna Gora postala 29. članica NATO-a, da Makedonija radi na rješavanju spora sa Grčkom oko imena, da su u BiH ove godine mirnije protekli opšti izbori u odnosu na 2014, te da napreduju mirovni pregovori o Kosovu, iako se ne održavaju regularno. 

“Za Vladimira Putina, međutim, sve to su neželjene vijesti, odražavajući, kao što čine, stabilizaciju Balkana i jačanje njegovih odnosa sa Zapadnom Evropom. Ruski predsjednik smatra da je to što zapadne zemlje prigrljuju Balkan dio napora da se okruži Rusija i liši svog mjesta svjetske sile. Moskva zato čini sve napore da stane na put tome”, tvrdi Bloomberg

U tekstu se pominju navodne akcije Rusije za koje se tvrdi da predstavljaju problem za Evropu i Balkan, jer destabilizuju jugoistočni dio kontinenta, te se ukazuje na korake koje bi EU trebalo da napravi. 

Nenamjerno ojačan utjecaj Rusije

Kao jedan od njih pominje se da bi EU trebalo da ohrabri mirovne pregovore između Beograda i Prištine time što će pomoći da se riješi neslaganje dvije strane oko kontroverznih novih taksi na uvoz robe, a da bi možda mogla i da finansijski podrži fond za proces pomirenja, kao što je učinila za Sjevernu Irsku. 

Bloomberg, naime, tvrdi da je Putin pomogao Miloradu Dodiku da pobijedi na izborima i da dobije jedno od tri mjesta u Predsjedništvu BiH time što se sastao sa njim uoči izbora, da je ruska hakerska grupa Fancy Bear navodno pokušala da izvrši sajber napad na crnogorsko Ministarstvo odbrane, te da je “ruska kampanja širenja dezinformacija” pomogla manjoj izlaznosti na referendumu o imenu Makedonije. 

Navodi se i da je Rusija u Srbiji formirala “navodno humanitarni centar”, za koji SAD tvrde da predstavlja pokriće za špijunažu. 

Bloomberg, međutim, ocjenjuje i da je Evropa “nenamjerno ojačala uticaj Rusije držeći balkanske zemlje u limbu zbog članstva u EU”.

U tom kontekstu, napominje da bi Srbija i Crna Gora mogle da se pridruže EU već 2025. godine, ali ocjenjuje da izgleda da se evropskim liderima ne žuri da reaguju. 

Transfer srtručnosti

Bloomberg tako podsjeća da je francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno rekao da bi bilo kakvi izgledi za proširenje EU-a trebalo da se odgode na neodređeno vrijeme dok ne dođe do “produbljenja i boljeg funkcionisanja Evropske unije”. 

Agencija ocjenjuje i da je američki predsjednik Donald Trump samo pogoršao stvari ranije ove godine kada je Crnogorce nazvao “veoma agresivnim” narodom, čime je i doveo u pitanje da li bi SAD trebalo da brane tu članicu NATO-a od eventualne invazije. 

Bloomberg smatra da bi Evropa mogla da uloži napore i suprotstavi se “ruskoj propagandi” i bori protiv korupcije vlade, kao što su SAD učinile sa paketom od sedam miliona dolara prošle godine. 

Agencija ocjenjuje i da bi NATO mogao da podijeli sa balkanskim državama svoju stručnost u borbi protiv hakerskih napada, kao i da bi mogao da organizuje velike vojne vježbe i vježbe za smanjenje posljedica katastrofa i sa zemljama koje nisu članice Alijanse, a ne samo sa Crnom Gorom. 

“Konačno, ne treba potcjeniti značaj zvaničnih posjeta visoko pozicioniranih evropskih i američkih zvaničnika. U borbi protiv ruske propagande, svaki vid moralne podrške Zapada je veoma koristan. Kako bi nastavio napredak ka miru i stabilnosti, Balkanu trebaju uvjerenja da ih Evropa i SAD neće ostaviti ranjivim na Putinove manipulacije”, zaključuje Bloomberg

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close