- VIJESTI-TopSLIDENogometSport

Evo koje su razlike između aktualne Lige prvaka, nove Lige prvaka i Superlige

SUPERLIGA, natjecanje 20 najbogatijih europskih klubova, kreće u bliskoj budućnosti, objavilo je kasno sinoć 12 osnivača SL-a.

Na to je bijesno reagirala Uefa jer novo natjecanje, u kojem će biti Real, Milan, Arsenal, Atletico, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham te osam još uvijek javnosti nepoznatih klubova, znači kraj Lige prvaka.

Ne može se reći da će Superliga biti konkurencija Ligi prvaka jer pogled na imena klubova u novom natjecanju pokazuje da se i bez za sada tajne osmorke tamo iz LP-a preselila elita europskog klupskog nogometa. Liga prvaka tako postaje drugorazredno natjecanje.

Uefa je dodatno ogorčena ovakvim postupkom superligaša jer je prije samo mjesec dana u pokušaju da ih udobrovolji i zadrži izvršila revolucionarnu reformu Lige prvaka, koja u novom formatu treba početi 2024. i koja bi de facto bila Superliga, samo se tako ne bi zvala.

Međutim, sada im, nakon njihove objave da bez obzira na to kreću sa Superligom, prijeti izbacivanjem iz nacionalnih prvenstava, a njihovim igračima zabranom nastupa za reprezentacije. 

Ovakav rašomon oko formata elitnih klupskih natjecanja donosi potrebu usporedbe aktualne Lige prvaka, nove Lige prvaka te Superlige.

Aktualna Liga prvaka

32 kluba natječu se u osam skupina s po četiri kluba. U grupnoj fazi svaki klub igra šest utakmica, po tri na svom i gostujućem terenu. Svako kolo grupnog dijela ima po 16 utakmica. U toj fazi igra se ukupno 96 utakmica. U nokaut-dio prolaze prve dvije momčadi skupine, treća odlazi u eliminacijski dio natjecanja Europa lige, a četvrta momčad u grupi ispada. Za osvajanje Lige prvaka je od grupne faze do finala potrebno odigrati 13 utakmica. 

Nova Liga prvaka koja počinje 2024.

36 klubova natječe se u jednoj ligi, ali u nju su raspoređeni u četiri jakosne skupine od po devet klubova. U grupnoj fazi svaki klub igra deset utakmica protiv različitih klubova, po pet na svom i gostujućem terenu. Svako kolo grupnog dijela ima po 18 utakmica. U toj fazi igra se ukupno 180 utakmica. U nokaut-dio prolazi prvih osam klubova, dok za ostalih osam mjesta eliminacijske faze razigravaju klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta. Klubovi od 25. do 36. mjesta ispadaju. Za osvajanje Lige prvaka je od grupne faze do finala potrebno odigrati od 17 do 19 utakmica. 

Superliga

20 klubova natječe se u dvije skupine po deset. 15 klubova su stalni sudionici, koji ne mogu ispasti, dok se preostalih pet, prema memorandumu osnivača SL-a, “priključuje svake sezone na osnovu rezultata iz prethodne”. U grupnoj fazi svaki klub igra 18 utakmica, po devet na svom i gostujućem terenu. Svako kolo grupnog dijela ima po 10 utakmica. U toj fazi igra se ukupno 180 utakmica. U četvrtfinale se plasiraju po tri prvoplasirana kluba iz obje skupine. Četvrtoplasirani i petoplasirani razigravat će za preostale dvije pozicije u četvrtfinalu koje se, kao i polufinale, igra na dvije utakmice. Za osvajanje Superlige je od grupne faze do finala potrebno odigrati od 23 do 25 utakmica.

index.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close