Evo ko ima najveći standard u EU

Prema istraživanju Eurostata, evropskog zavoda za statistiku, zemlja članica Evropske unije u kojoj se najbolje živi je Njemačka.

Troškovi života za samo 1,8 veći su od prosjeka EU, dok istovremeno ima jedan od najviših BDP u Uniji – što je uobičajena mjera blagostanja nacije.

Zemlje koje imaju najveće troškove života – kao što su Norveška (59,2 odsto iznad proseka EU), Švajcarska, Švedska i Danska, istovremeno mogu da se pohvale i sa većim BDP, što ipak znači da ne žive bolje od žitelja Njemačke.

I zemlje sa manjim BDP od Njemačke, kao što su njeni neposredni susjedi Holandija, Belgija i Luksemburg, ali i Austrija, Italija, Velika Britanija i Finska, imaju veće apsolutne životne troškove, što znači da im je životni standard u cjelini niži.

Prosjek životnih troškova u EU obaraju južne zemlje koje su u krizi (Grčka, Španija i Portugal), ali i zemlje istočne Evrope i Balkana, među kojima najniže troškove života ima Bugarska (53,3 manje od prosjeka EU).

Kada je riječ o tome u čemu leži tajna njemačke jeftinoće, stručnjaci imaju nekoliko pretpostavki, ali najvjerovatnija je ta da je u pitanju veliko tržište sa ogromnom konkurencijom prodajnih lanaca i štedljivim potrošačima, što neminovno obara cijene.

U Njemačkoj su, sem toga, niže i cijene alkoholnih pića, i to višestruko u odnosu na one u skandinavskim zemljama, dok cijene grejanja, energenata i benzina, kao i troškovi stanovanja, nešto više opterećuju džep.

Blic

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close