Evo imena svih uhapšenih u akciji ‘Rubin’ i šta je pronađeno tokom pretresa

Šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost u Specijalnom tužilaštvu RS-Darko Ilić potvrdio je da će od 31 uhapšenog u jučerašnjoj akciji “Rubin“, zasad za njih 11 biti zatražen pritvor

Uhapšeni su Adis Kušmić (1963.), Esmir Mašić (1976.) iz Banje Luke, Nail Dudaković (1967.) iz Gradiške, Haris Kekić (1992.) iz Banje Luke, Jasmir Jašarević (1987.) iz Teslića, Mujo Žilić (1976.) iz Doboja, Alija Mehančić (1986.) iz Vukosavlja, Ibrahim Turkešić (1978.) rođen u Gradačcu, Senad Beširević (1978.) iz Prijedora, Mirsad Velić (1982.) iz Prijedora, Hajrudin Softić (1969.) Kozarac-Prijedor, Zekerijh Softić (1972.) Kozarac-Prijedor, Remzija Mešinović (1965.) Novi Grad, Edin Šupuković (1971.) Novi Grad, Elvis Merdžić (1988.) Bratunac, Ramo Kadrić (1956.) Skelani, Ramiz Smajić (1973.) Gornja Kamenica, Mehmed Sejdinović (1994.) Zvornik, Ređo Alić (1972.) Zvornik, Emin Osmanagić (1983.) Višegrad, Latif Hukić (1973.) iz Gradiške, Samir Redžić (1970.) Šipovo, Muharem Borovac (1959.) Prijedor, Samir Borovac (1996.) također iz Prijedora, Kemal Sušić (1974.) iz Prijedora, Rasim Ogorinac (1958.) Kozarska Dubica, Omer Topovčić (1954.) Teslić, Muhamed Husaković (1974.) Doboj, Abdulah Pašić (1982.) Zvornik, Samir Okić (1973.) Vlasenica i Elvir Poljo (1975.) Višegrad.

Ilić je na pres-konfereciji u Banjaluci rekao da je zasad pritvor zatražen za 11 osoba, jer „postoje dokazi da su nabavljali određena sredstva, s namjerom da, u određenom trenutku, izvrše terorističke aktivnosti na institucije RS, s posebnim akcentom za policijske i nosioce pravosudnih institucija”.

Pritvor će biti zatražen za Latifa Hukić, Samira Redžića, Muharema i Samira Borovca, Kemala Sušića, Rasima Ogorinca, Omera Topovčića, Mehmeda Huskića, Abdulaha Pašića, Samira Okića i Elvira Polju.

Ilić je ostavio mogućnost da se taj broj poveća ili smanji, zavisno od istražnih radnji i saslušanja.

Ostali bi mogli večeras da budu pušteni na slobodu.

Na konferenciji za novinare su prezentirani predmeti oduzeti tokom jučerašnjih pretresa na 32 lokacije u tom bh. entitetu, a Ilić tvrdi da za oduzeto oružje ove osobe nisu imale dozvole.

-Prema ranije prikupljenim podacima o postojanju osoba koje se udružuju radi vršenja terorističkih aktivnosti i procjene informacijama kojima je raspolagalo Odjeljenje za istrage Specijalnog tužilštava RS-a, MUPRS-a i druge bezbjednosne agencije u BiH i regionu, imali smo  informacije da ove osobe nabavljaju oružje, nedozvoljena sredstva, minsko-eksplozivna sredstva s kojima bi mogli ili imaju namjeru da, u određenom periodu, izvrše terorističke aktivnosti prema institucijama i nosiocima vlasti u institucijama RS-a – ustvrdio je Ilić.

Nakon što je izvršen pretres, kod jednog broja ovih osoba, pronađeno je, tvrdi, ono za šta su imali informacije, oružje, municija, vojne uniforme, a kod jedne osobe 30 kompleta tih uniformi i pancir košulja.

-Kod jedne osobe pronašli smo propagadni materijal, skice, određan upustva i drugo, podatke o indikativnim novčanim transakcijama kojima se plaćaju određene aktivnosti- ustvrdio je Ilić.

Ilić je negirao informacije da su jučer policijski službenici pretresali obdaništa u Srebrenici i Potočarima.

Tvrdi da je ovo tužilaštvo nadležno za krivična djela terorizma na području RS-a, ako su ugrožene institucije tog bh. entiteta te se pri tome pozvao na Krivični zakon RS.

Bit će uređeno vještačenje oduzetih dokaza, a Ilić tvrdi da je veliki broj tih oduzetih dokaza.

(Fena/mr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close