BiHPrivreda

Evo do koje vrijednosti ne plaćamo porez na robu kupljenu preko interneta

Stanovnici BiH oslobođeni su plaćanja uvoznih davanja na pošiljke kupljene od tvrtki u vrijednosti do 300 KM, kao i na pošiljke koje im šalju privatne osobe u vrijednosti do 90 konvertibilnih maraka.

Na svu ostalu robu kupljenu preko interneta plaća se porez i ostala davanja, piše Večernji list BiH.

“Prema trenutačnim propisima, kada građani BiH dobivaju pakete preko pošte izravno iz inozemstva od pravne osobe, trenutačno se oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 300 KM, ako fizička osoba naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih davanja paketi do vrijednosti od 90 KM ako fizičke osobe iz BiH iste dobivaju od fizičkih osoba iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja. Kada se radi o spomenutoj robi, mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastite potrebe.

 

Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljnjoj prodaji u BiH”, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH. U slučaju da vrijednost robe, koja iz inozemstva stigne poštanskom pošiljkom u BiH, prelazi vrijednost za oslobađanje, carinska služba obavještava osobu koja je naručila robu o preuzimanju iste preko poštansko-carinske deklaracije za fizičke osobe.

“Ako osoba u BiH prima paket od fizičke osobe iz inozemstva, na utvrđenu carinsku vrijednost (vrijednost robe + svi zavisni troškovi nastali u procesu nabave), obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10% carine, a onda tako dobiven ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17% PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih davanja ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka pripadala nekomercijalnoj robi, njezina vrijednost ne smije prijeći 1500 KM”, objašnjava Kovačević.

Važno je napomenuti da ako osoba iz BiH prima paket od pravne osobe iz inozemstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu s Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% – ovisno o vrsti robe) i PDV 17%. U osnovicu za obračun uvoznih davanja ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close