BiHPrivreda

Divljanju cijena goriva u BiH može se stati na kraj …

Divljanju cijena goriva u BiH može se stati na kraj, a evo i kako

Tržište već narušeno

 

Vozači u BiH su sve češće suočeni s višim cijenama na crpkama i pitaju je li vladajući u državi mogu bilo što učiniti da se zaustavi divljanje cijena goriva.Predviđa se da bi u novoj godini cijena mogla skočiti čak na 2,50 KM za litargoriva, pišu Nezavisne novine.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS-a rekli su da će održati sastanak s većim distributerima nafte i naftnih derivata u RS kako bi se razmotrili načini djelovanja u slučaju da nastupe drastični poremećaji cijena goriva na tržištu. Nisu precizirali kada bi taj sastanak mogao biti održan.

Ukoliko bi nastupili značajni poremećaji na tržištu, poput elementarnih nepogoda, nestašice dobara neophodnih za potrebe gospodarstva i snabdijevanje stanovništva, neočekivanog rasta i monopolskog formiranja cijena, zloupotrebe dominantnog položaja i izvanrednih okolnosti prema procjeni Vlade RS, Ministarstvo trgovine i turizma može Vladi RS predložiti mjere neposredne kontrole cijena na način kako je propisano Zakonom o reguliranju cijena u RS, rekli su u resornom ministarstvu.

Istaknuli su da Vlada RS može procijenjivati je li potrebno poduzeti određene mjere u smislu određivanja fiksne, najviše ili najniže cijene ili neke druge mjere koje su propisane Zakonom o reguliranju cijena u RS.

U RS nema monopolskog formiranja cijena, jer primjera radi, cijena goriva je znatno niža u Bijeljini i Zvorniku, nego u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kažu u Ministarstvu te pojašnjavaju da cijena goriva nije ista na svim benzinskim crpkama, jer se odvija u skladu s poslovnom politikom distributera.

Lela Gibo, šef Odsjeka za cijene u Federalnom ministarstvu trgovine, rekla je da pravna i fizička lica mogu formirati slobodno cijene te da se pod kontrolom cijena podrazumijevaju aktivnosti na praćenju opće razine cijena i poduzimanju mjera ekonomske politike radi sprječavanja i otklanjanja poremećaja na tržištu.

Ona kaže da na kretanje cijene naftnih derivata u FBiH utiču kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, tečaj dolara, rafinerijske cijene derivata, kao i izmjena normative u pogledu visine javnih prihoda koji su sadržani u cijeni naftnih derivata.

Trenutna maloprodajna cijena na benzinskim crpkama u FBiH kreće se u određenom rasponu, te slijedom toga potrošači u modelu slobodnog formiranja cijena autonomno odlučuju i imaju mogućnost sami izabrati prodajna mjesta s nižim cijenama, kažu u federalnom ministarstvu.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, smatra kako je tržište u BiH već narušeno te da su entiteti preko svojih ministarstva već morali utjecati na cijenu goriva.

Ako nisu nametnuli ograničenje cijena, sa distributerima su mogli dogovoriti da se ona snizi, kao što je to bilo u srpnju. Država kroz razne namete ubire 1,15 KM od cijene goriva, tako da ima prostora da smanji namete i tako izravno utječe na konačnu cijenu, kaže Hadžić.

On je rekao da su cijene goriva, promatrajući listopad, rasle otprilike 0,15 KM u ovisnosti od distributera, dok je u listopada cijena barela na svjetskom tržištu u konačnici padala.

Ne vidim razlog zbog kojeg cijene goriva kod nas nisu snižene, jer i tečaj dolara i cijena nafte na svjetskom tržištu ne idu u prilog kao izgovor da se kaže da je zbog tog trebalo podići cijenu goriva u BiH, ističe Hadžić.

Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola”, kaže kako je cijena goriva kod nas trenutno najniža u regiji te da je sa stanovišta standarda gorivo skupo, ali da se sa stanovišta distributera radi o minimalnim zaradama.

Utječu na to i rafinerijske cijene i državni nameti, naše zarade su minimalne. Put od barela do maloprodaje je poprilično dugačak i ne možemo mi na to reagirati. Kupujemo naftu od rafinerije, platimo obavezu državi, dodamo nešto svoga rabata, koji je ove godine znatno manji nego prošle, i tako formiramo cijenu, rekao je Bajić.

On je rekao da je najbolji pokazatelj to da je na njihovim crpkama promet u prvih devet mjeseci znatno veći, a da su zarade manje.

Rast će cijena barela crnog zlata?

Prema najnovijem izvještaju o stanju na tržištu nafte, koji su pripremili analitičari Raiffeisena, u sljedeća dva mjeseca može se očekivati daljnji rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, pa bi barel crnoga zlata mogao dostići i vrijednost od 100 američkih dolara.

Ako se u sljedeća dva mjeseca dogodi dodatno smanjenje proizvodnje nafte ili ako zbog američkih sankcija značajnije padne iranski izvoz nafte, onda se može očekivati rast cijena barela sirove nafte na barem 90 USD, kaže se u izvještaju Raiffeisena, koji procjenjuje da će se u posljednjem ovogodišnjem tromjesječju trgovati po prosječnoj cijeni od 80 američkih dolara po barelu.

 

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close