Europa se raspada – na Bliskom istoku Rusija je ‘veliki igrač’

Jedna od varijanti zaustavljanja rata je, naveo je Dizdarević, da se Siriju podijeli u 4 entiteta – jedan bi bio ISIL-ov.

“Europa je daleko od raja. Lijepo je živjeti na proklamacijama o humanosti i civiliziranosti dok se ne suočite s problemom. Europa je nespremna za velike izazove na terenu na kojem misli da je najjača, a Hrvatska, kao članica EU-a, mora dijeliti i nedaće”, kaže novinar i diplomat Zlatko Dizdarević.

On je još tijekom Arapskog proljeća upozoravao na valove ratova i izbjeglištva.

“Kao novinar i diplomat odmah sam shvatio o čemu se radi. I tada i danas riječ je o istom – nastavku velikog projekta neokolonijalizma iz Amerike i Europe prema Bliskom istoku. Sirija, Irak i ISIL nisu početak tog procesa”, kazao je Zlatko Dizdarević u Intervjuu tjedna HRT-a.

Smatra kako će biti nasilja jer se radi o šest do sedam milijuna izbjeglica diljem Bliskog istoka.

‘Ako se ne zaustavi ISIL, bit će ih i više. Ljudi samo čekaju da vide kako su prošli oni koji su već došli u Europu – pa da krenu’, smatra Dizdarević.

Ustvrdio je kako su Sirijci bili zadovoljan narod, bez obzira na zapadne percepcije.

“Sigurno je da bi se većina vratila, a i bili bi vraćeni nakon zaustavljanja rata. No očito je potrebno stvarati histeriju – da će zauzeti Europu”, dodao je.

Jedna od varijanti zaustavljanja rata je, naveo je Dizdarević, da se Siriju podijeli u 4 entiteta – jedan bi bio ISIL-ov.

“Ne mislim da se s njima može pregovarati niti da im je cilj stvarati međunarodno priznatu državu, ali vojna komponenta ISIL-u je vrlo važna. Njihova je osnovna snaga zagriženi mit – uvjereni su da se bore za važnu stvar. I mi smo u Europi imali mit od prije 700 godina koji je oživljen u nekoliko mjeseci’, kazao je.

Dodao je kako se Europa na Bliskom istoku ne percipira kao ozbiljna sila – Rusija je ondje ‘vrlo ozbiljan igrač’, a ona računa na predsjednika Bašara al-Asada.

“Bruxelles ne može napraviti ništa – on ne drži kontrolu nad Europskom unijom koja se raspada. Ne vidim jake i sposobne političare poput onih koji su postojali prije više desetaka godina”, rekao je Zlatko Dizdarević za HRT.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close