Europa je opasnost za cijeli svijet?

Razvijeni su se složili: europskoj ekonomiji se ne piše dobro, a svojim lošim stanjem ugrožava gospodarsko zdravlje cijelog svijeta, prenosi Business.hr.

Organizacija koja okuplja 34 napredne svjetske ekonomije, OECD, ponovo je snizila svoju procjenu rasta za eurozonu, pozvavši Europsku centralnu banku da razmotri načine kako da potakne rast.

Eurozona bi, prema toj procjeni, ove godine trebala doživjeti pad gospodarske aktivnosti od 0,6 posto, što je u suprotnosti sa povoljnim trendovima u zemljama poput SAD-a i Japana.

Predviđa se i rast stope nezaposlenosti, čiji prosjek u 17 zemalja – članica trenutno iznosi 12 posto. Produžena slabost europske ekonomije mogla bi naškoditi ukupnoj svjetskoj ekonomiji, upozorio je OECD.

– Europa je u užasnoj situaciji. Smatramo da bi eurozona trebala razmotriti agresivnije opcije – ocijenio je glavni ekonomist te organizacije Pier Paolo Padoan, za Reuters.

Prije šest mjeseci, prognoze su zoni zajedničke europske valute također predviđale gospodarski pad, ali od 0,1 posto. OECD za loše izglede u 2013. krivi mjere štednje kojima, kao da nema kraja, slabo poslovno povjerenje i loše uvjete kreditiranja. Europskoj centralnoj banci se sugerira da razmisli o stimuliranju ekonomije monetarnom ekspanzijom.

Trajna slabost u Europi mogla bi evoluirati u stagnaciju, s negativnim posljedicama za globalnu ekonomiju, piše u izvještaju, koji se objavljuje dva puta godišnje.

U usporedbi s Europom, SAD i Japan su naglasak stavili na poticajne mjere. Japanska ekonomija bi se ove godine trebala povećati za 1,6 posto, mada stručnjaci OECD-a spominju sumnju da će rast biti nastavljen iduće godine, pošto će vlada smanjiti potrošnju.

U Americi se očekuje dvopostotni rast bruto društvenog proizvoda. Procjene rasta britanske ekonomije snižene su na 0,8 posto ove godine i 1,5 posto 2014.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close