Eurobasket stigao do svog posljednjeg čina: Večeras se dijele medalje

Evropsko košarkaško prvenstvo u Sloveniji došlo je do svog posljednjeg čina. Danas su na rasporedu utakmice u kojima se odlučuje za medalje.
Prvo će na parket u borbi za bronzu izaći Španija i Hrvatska (17.30 sati), a finalni susret na rasporedu je od 21 sat u kojem će snage odmjeriti Francuska i Litvanija, koja je stigla do samog kraja, a sjetimo se da je malo nedostajalo da je naša reprezentacija pošalje kući već nakon prvog kruga. Nakon toga je Litvanija u drugoj fazi savladala Francuze sa 76:62, a vidjet ćemo da li će to uspjeti ponoviti ili će se trikolori revanširati za taj poraz.

Historijska pobjeda

”Ovo je velika pobjeda za francusku košarku, možda i najveća u historiji. Dvaput zaredom doći do finala Eurobasketa je ogromna stvar. Ljudi koji razumiju košarku znaju koliko je to teško ostvariti. No, još uvijek nismo osvojili zlato. Možemo biti ponosni na sebe, ali moramo se koncentrisati na finale jer je Litvanija iznimno jaka selekcija”, rekao je najbolji francuski igrač Tony Parker.

Presretni Litvanci nakon pobjede protiv Hrvatske u polufinalu napomenuli su kako tu nije završio njihov put. Žele pobjedu i u finalu. Iskusni centar litavanske reprezentacije Robertas Javtokas prepun optimizma najavio je kako Litvanija ide po zlato i da je sposobna za osvajanje naslova prvaka Evrope.

“Trener Kazlauskas nas je pitao nakon polufinala jesmo li zadovoljni ulaskom u finale, svi smo odgovorili – ne. Ne želimo na tome stati. Još nismo gotovi, želimo više, imamo dan odmora i u nedjelju želimo osvojiti zlatno medalju”, rekao je Javtokas.

Selektor španske reprezentacije Juan Orenga uvjeren je da će se njegovi košarkaši oporaviti od poraza protiv Francuske na Evropskom prvenstvu i da će biti motivisani u borbi za bronzu protiv Hrvatske, koju su u prvoj utakmici na prvenstvu savladali sa velikih 68:40.

”Bit će to potpuno drugačija utakmica od one iz prvog kruga. Hrvatska se značajno podigla kao ekipa o čemu svjedoči i osam uzastopnih pobjeda nakon poraza od nas. Morat ćemo se temeljito pripremiti za tu utakmicu. Poraz od Francuza nas je pogodio, ali ovo je pobjednička ekipa i uspjet će se oporaviti prije dvoboja za treće mjesto. Ako se ne možeš boriti za naslov, i bronzana medalja je ogroman doseg”, rekao je Orenga.

Hrvati motivisani

Roko Leni Ukić i Dario Šarić bili su složni u razmišljanju da je Litvanija zasluženo prošla u finale, iako su dojma da su Litvanci odigrali bolje nego što su to do sada igrali.

“Odigrali su iznad svojih mogućnosti. Litvanija me iznenadila, posebno su me iznenadili neki pojedinci kako su odigrali na visokoj razini protiv nas. Normalno da svaka utakmica nosi određeni pritisak, mi smo odigrali solidno, dok su oni imali svoj dan. Možda će baš oni u finalu odigrati katastrofalno, ko to zna. Ta njihova sreća ih je zapala tačno protiv nas. Pljesak navijača nam puno znači, nadam se da će nam dati vjetar u leđa i u zadnjoj utakmici”, rekao je Šarić, dok je Ukić dodao da motiva za današnju utakmicu protiv Španije ne nedostaje.

“To je normalno, to je sport. Svakoj seriji jednom mora doći kraj. Što je tu je, imamo vremena da ovo sve od zaboravimo. Idemo se odmoriti, sastaviti glave i pokušati biti što bolji. To bi bila prva medalja nakon dugo godina, pokušat ćemo se koncentrirati što bolje sada na to”, rekao je kapiten hrvatske reprezentacije.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close