Kolumne

Euro devastirao sve osim Njemačke i Nizozemske (PDF)

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je u ponedjeljak izvijestio da bi pismo namjere za članstvo u Europskom tečajnom mehanizmu trebalo biti poslano “negdje u drugom kvartalu ove godine”, ali još ne može govoriti o točnom datumu

Vujčić je na predavanju ponovio već dobro poznate argumente “za” i “protiv” eura u Hrvatskoj, pri čemu je istaknuo da bi njegovo uvođenje donijelo značajne i trajne koristi koje su znatno veće od šteta, koje su pretežno jednokratne i male.

Poručio je da je uvođenje eura strateška tema s obzirom na to da konačna odluka ima trajne i dugoročne posljedice na gospodarski život u Hrvatskoj. Osim uklanjanja valutnog rizika, kao argumente za ulazak Hrvatske u eurozonu Vujčić je naveo i snažne trgovinske veze  s eurozonom, kao i visoku razinu financijske integriranosti Hrvatske s područjem zajedničke europske valute. Kako je pritom istaknuo, Hrvatska ima najveći stupanj eurizacije kredita i depozita u Europi, pa s obzirom na visok stupanj euroizacije, Hrvatska bi imala znatno veće koristi od uvođenja eura no neke druge zemlje poput Poljske ili Češke.

Komplimenti guverneru na hvalospjevima i poluistinama. Naravno, dvorana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, gdje je održao predavanje, nije mogla primiti nijednog protivnika ulaska u eurozonu, posebice nekoga tko bi bio naoružan argumentima kao što je najnovija studija koju je objavio njemački Centar za europske politike (Centrum für europäische Politik).

bdp

FOTO – Pobjednici i gubitnici 20 godina eura

Izvješće govori o suočavanju s učincima eura od njegova uvođenja do danas. Za Italiju i druge južne zemlje Europske unije je jedinstvena valuta bila katastrofa, zapravo socijalna katastrofa.

Svaki talijanski građanin je u skoro dvadeset godina eura izgubio gotovo 73 000 eura u smislu neostvarenog BDP-a, dvostruko više od iznosa javnog duga po glavi stanovnika.

S druge strane je u istom razdoblju svaki njemački državljanin u smislu BDP-a per capita zaradio 23 000 eura.

Jedinstvena valuta je izazvala ogromno prelijevanje bogatstva s juga u sjevernu Europu, a Italija se vratila u ’50-te godine prošlog stoljeća.

Eurozona zemlje

FOTO: Zemlje Eurozone

Euro je bio katastrofa i bit će katastrofa. To je stvarnost koja se danas može riješiti samo ako se zemlje eurozone riješe dvadeset godina “fake newsa” prerušenih u europeizam, a one koje još nisu uvele euro, a to kane učiniti, da svojim guvernerima i političkoj “eliti” pod nos bace izvješće njemačkog Centara za europske politike.

Ako ne znaju čitati ili ne razumiju njemački, na početku su grafikoni i sličice. Vjerojatno imaju osnovne naobrazbe da ih razumiju tumačiti.

Il Fatto Quotidiano / CEP- Studien/20 Jahre Euro PDF

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close