PolitikaRegion

EU traži depolitizaciju pravosuđa u BiH!

“Avaz” u posjedu nacrta rezolucije Evropskog parlamenta

EU traži depolitizaciju pravosuđa u BiH!

Evropski parlament priprema novu rezoluciju za BiH, a o velikoj zainteresiranosti članova EP-a za našu državu svjedoči podatak prema kojem je na nacrt rezolucije uloženo čak 288 amandmana! “Avaz” je došao u posjed nacrta ovog dokumenta, koji ima skoro 150 strana.

Princip federalizacije 

Iako je ovaj dokument sačinjen malo prije nego što su SAD donijele sankcije protiv predsjednika RS Milorada Dodika, ipak se u nacrtu rezolucije oštro osuđuje ratnohuškačka te retorika podjela i poziva se na spremnost EU za djelovanje.

U nekoliko amandmana hrvatski zastupnici u EP-u Marijana Petir, Željana Zovko, Ivana Maletić te Dubravka Šuica tražili su implementaciju presude “Sejdić-Finci”, ali na način da se u budućim ustavnim reformama uzmu u obzir principi federalizacije, decentralizacije te legitimnog političkog predstavljanja unutar političkog sistema BiH. Osim provođenja presude “Sejdić-Finci”, u ovom aktu traži se i implementacija presude “Zornić protiv BiH” te “Pilav protiv BiH”.

Međutim, u ovom aktu, ipak, prednjače zahtjevi da vlastima BiH socioekonomske reforme budu prioritet. Osim izvjestioca EP-a za BiH Kristijana Dan Prede (Cristian), to traži i grčki zastupnik Demetris Papadakis te brojni drugi članovi Parlamenta.

Tako Papadakis ističe da se u BiH “pod hitno treba modernizirati ekonomija te jasno fokusirati na stvaranje novih radnih mjesta”. Francuski zastupnik Filp Žuven (Philippe Juvin) u nacrtu rezolucije traži da se sve snage u BiH usmjere ka smanjenju stope nezaposlenosti mladih.

Evropski zastupnici uložili su niz amandmana o potrebi reforme pravosuđa. Tako članica EP-a iz Francuske Mariel de Sarnez (Marielle) traži da put BiH kao EU bude uvjetovan osiguranjem nezavisnog, funkcionalnog te stabilnog pravosuđa BiH, kao i osiguranjem funkcioniranja vladavine prava u našoj zemlji.

Stanje u Mostaru

Nekoliko zastupnika iz više zemalja EU u zajedničkom amandmanu zatražilo je jasnu depolitizaciju pravosuđa, a posebno kod procesuiranja ratnih zločina, te borbu protiv korupcije u sudskim i tužilačkim redovima.

Niz zastupnika tražio je jačanje stepena borbe protiv korupcije u cjelini, a više njih je ponovo ukazalo na sramotno stanje u Mostaru, gradu u kojem godinama nisu održani izbori.

Hrvatski zastupnici: Orašje su branili i Bošnjaci

Zanimljivo je da su hrvatski zastupnici tražili da se u rezoluciji u BiH problematizira procesuiranje hrvatskih generala osumnjičenih za ratne zločine u Orašju. Navode i da su “Orašje zajedno branili i Hrvati i Bošnjaci, a samo su Hrvati uhapšeni”.

BiH je i dalje regrutni centar za strane borce 

Italijanski zastupnik Rafaele Fito (Raffaele Fitto) u svom amandmanu naveo je da su dijelovi teritorija BiH i dalje regrutni centri za strane borce. Bugarski zastupnik Angel Džambaski (Dzhambazki) ističe da je BiH “zemlja koja je ozbiljno pogođena radikalizacijom”.

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close