-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologija

EU: Svi novi automobili od jula 2022. godine morat će imati limitator brzine

NOVI STANDARDI U BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Svi novi automobili od jula 2022. godine morat će imati limitator brzine

Na proizvođačima je da osiguraju pouzdanost određivanja brzine, a na državama EU da vode brigu o saobraćajnim znakovima ograničenja brzine, ističe Evropska komisija.

Kao što se i pretpostavljalo, još jedan sistem postat će dio obavezne opreme automobila, i to već od jula naredne godine.

Evropska komisija usvojila je nacrt uredbe kojom se definira obavezna ugradnja uređaja za “inteligentno prilagođavanje brzine” (Intelligent Speed Assistance – ISA) na svim novim vozilima, uključujući automobile i privredna vozila, i to od 6. jula 2022. godine, piše Revija HAK.

Nadalje, modelske generacije automobila koje se u prodaji nađu prije tog datuma neće morati imati sistem sve do početka 2024. godine.

Pritom prilagodba brzine može biti definirana podacima navigacijskog sistema ili pak sistema prepoznavanja znakova, koji je također sve češći u današnjim automobilima.

Na proizvođačima je da osiguraju pouzdanost određivanja brzine, a na državama EU da vode brigu o saobraćajnim znakovima ograničenja brzine, ističe Evropska komisija.

ISA sistem će vozača obavještavati o maksimalnoj dozvoljenoj brzini zvučnim i haptičkim signalom, a potom će sistem i sam automatski reagovati sprečavanjem prekoračenja brzine. Naravno, to ne znači da vozač neće moći voziti preko 130 km/h jer će se sistem moći “zaobići” naglim pritiskom papučice gasa.

Naime, predviđa se mogućnost da vozač deaktivira sistem, ali da se on automatski aktivira svaki put kad starta motor.  Način funkcioniranja je, pojednostavljeno rečeno, kao kod start-stop sistema.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close