EU: svake godine 120 milijardi eura izgubljenih zbog korupcije

Oko 120 milijardi eura izgubi se svake godine u Europskoj uniji zbog slučajeva korupcije, kazala je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.
“Kada se radi o javnim nabavama, studije pokazuju da je čak 20 do 25 posto vrijednosti ugovora izgubljeno zbog korupcije”, rekla je Malmstroem u utorak na seminaru o borbi protiv korupcije u Goeteborgu. “Duboko ukorjenjena korupcija realnost je u mnogim zemljama”, dodala je, prenose europski mediji.

Transparency International (TI) kazao je u svom izvješću 2012. da su najgore zemlje kada se radi o korupciji pri javnim nabavama Bugarska, Češka, Italija, Rumunjska i Slovačka. Kao primjer, TI je naveo da tri od pet menadžera malih poduzeća u Češkoj vjeruje da moraju pribjeći mitu kako bi dobili ugovor na javnom natječaju. Bugarska ne objavljuje finalne ugovore o javnim nabavama, a takvu praksa ima i Italija.

U nekim slučajevima, zemlje članice pokazale su znatno nazadovanje u borbi protiv korupcije nakon što su se priključile Europskoj uniji, a TI navodi da je to zabilježeno u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Europska unija nada se da će potaknuti političku volju među čelnicima zemalja članica da se uhvate ukoštac s tim problemom kada kasnije ove godine objavi izvješće o borbi protiv korupcije u kojem će se pozabaviti korupcijskim trendovima u EU i postojećim politikama borbe protiv korupcije.

Hina

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close