EU samit: Potignut načelan dogovor

Dogovoreno je da će maksimalni iznos budžeta biti 960 milijardi eura, što je za 65 milijardi manje od onoga što je tražila Evropska komisija, čiji je prvi prijedlog iznosio 1,025 biliona eura, te je poslije protivljenja, prije svega, Velike Britanije, smanjen na 973 milijarde

(Oslobođenje)

Čelnici Evropske unije uspjeli su rano jutros, poslije pregovora koji su trajali cijelu noć, da postignu načelni dogovor o budžetu za period od 2014. do 2020. godine, javljaju agencije.

“U velikoj mjeri smo uvjereni da imamo okvir za sporazum”, izjavio je jedan zvaničnik EU za Reuters, dodavši da dogovor još nije zaključen, ali su svi sigurni da će to biti urađeno do kraja dana.

Dogovoreno je da će maksimalni iznos budžeta biti 960 milijardi eura, što je za 65 milijardi manje od onoga što je tražila Evropska komisija, čiji je prvi prijedlog iznosio 1,025 biliona eura, te je poslije protivljenja, prije svega, Velike Britanije, smanjen na 973 milijarde, prenosi BBC.

Samit EU počeo je sinoć oko 20.45, sa šest časova zakašnjenja, odnosno poslije višečasovnih sastanaka po grupama, čiji je cilj bio da približe stavove oni koji su za oštro “kresanje” budžeta i oni koji su za ambicoznije rashode.

U središtu samita je ovog puta britansko-francuski spor, gdje je London za smanjenje rashoda, a Pariz za stimulisanje poljoprivrede i privrednog razvoja.

Italijanski premijer Mario Monti i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekli da u ovom trenutku ostanak Velike Britanije u EU nije zagarantovan, s obzirom da je britanski premijer David Cameron najavio referendum o tom pitanju.

France Prese navodi da je Cameron, čim je došao na samit, pokazao odlučnost po pitanju neophodnosti smanjenja rashoda Unije.

“Rashodi moraju biti smanjeni. Ako se to ne dogodi, dogovora neće biti”, rekao je britanski premijer.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close