EU potiče nebankarsko kreditiranje kako bi pogurala ekonomski rast

Šef Evropske unije za finansijske usluge EU predstavio je široku lepezu mjera za poticanja nebankarskog kreditiranja u Evropi u srijedu, u pokušaju da ponovno podigne padajuća ulaganja koja prijete ekonomskom rastu.

Takozvani Plan unije tržišta kapitala inaguriran je budući da samo oko trećina poslovnog kreditiranja u EU dolazi iz nebankarskog sektora, kao što su dionice i obveznice, daleko manje od 70 posto u SAD-u.

“Želim da unija tržišta kapitala pomogne evropskim tvrtkama … koje imaju širi raspon izvora finansiranja”, rekao je Britanac Jonathan Hill, evropski povjerenik za finansijske usluge.

“Želim srušiti barijere kako bi kapital lakše tekao slobodno kroz svih 28 zemalja članica”, dodao je.

Reforme koje predlaže izvršno tijelo EU-a su pokušaj razbijanja ovisnosti o evropskim bankama, a koje je oštro srezalo kreditiranje u svjetlu finansijske krize padom Lehman Brothersa u 2008. godini.

Komisija smatra da nedostatak mogućnosti također ispumpava preduzetnički kapital i onemogućava Evropu da njena vlastita Silicijska dolina bude sposobna stvoriti tech divove koji će se natjecati sa Facebookom ili Googleom.

Prvi konkretan korak u Hillovom prijedlogu je okvir za oživljavanje tzv. asset backed security tržišta.

To podrazumijeva da banke prepakiraju kredite za pojedince i male preduzetnike – kao što su auto krediti ili hipoteke – u finansijski instrument koji onda može biti prodan glavnim investitorima.

Hill je također objavio prijedlog o privlačenju finansiranja dugoročnih investicijskih projekata u saradnji s ambicioznim investicionim planom EU-a, ključnog elementa politike čelnika komisije Jean-Claude Junckera.

Prijedloge je široko pozdravio finansijski sektor, koji će iskoristiti priliku EU za ublažavanje finansijske regulacije koji je uvedena u borbi protiv krize.

“Evropska komisija konačno ostavlja postkriznu fazu iza i traži načine da postavi biznis na čelo rasta i protok kapitala preko granica Evrope”, rekao je član Evropskog parlamenta Kay Swinburne, iz konzervativne ECR grupe.

No, kritičari upozoravaju da se prijedlozi oslanjaju previše usko na oživljavanje podrške kreditiranju bez rješavanja “uzroka” mutne ekonomije u Evropi.

“Iako se rasprava o uniji tržišta kapitala fokusira isključivo na to kako finansirati ekonomiju, jednako važna rasprava je o tome šta mi finansiramo”, navodi se u zajedničkom priopćenju sindikata i aktivista, uključujući snažnu Evropsku konfederaciju sindikata.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close