EU: Otpad bi mogao donijeti 400.000 radnih mjesta

Kada bi zemlje Evropske unije primjenjivale postojeće evropske propise o upravljanju otpadom, mogle bi otvoriti oko 400 hiljada radnih mjesta i štediti dragocjene resurse koji su na izmaku, upozorio je jedan evropski dužnosnik.
EU bi prema tematskoj strategiji iz 2005. trebao postati društvo koje nastoji izbjeći stvaranje otpada i koristi ga kao resurs, podsjeća evropski informativni portal EurActiv.
Revidirana okvirna direktiva o otpadu definirala je i obvezujuću ‘hijerarhiju otpada’, prema kojoj najviši prioritet ima sprečavanje nastanka otpada dok je njegovo odlaganje tek posljednje rješenje.
Kako bi se uskladile s tom direktivom, zemlje članice moraju sastaviti konkretne planove za upravljanje otpadom.
Do kraja ove godine moraju usvojiti i posebne programe za sprečavanje nastanka otpada kako bi se prekinula veza između gospodarskog rasta i nepovoljnog utjecaja na okoliš koji je povezan s generiranjem otpada.
U govoru na Evropskom poslovnom summitu predstojnik kabineta povjerenika EU-a za okoliš Janeza Potočnika Kurt Vandenberghe kazao je da je zadaća Komisije da jasno predoči vezu između upravljanja otpadom i makroekonomije. Zatražio je također postupno ukidanje subvencija povezanih sa zaštitom okoliša.
Time se Vandenberghe pridružio nizu dužnosnika Evropske komisije koji tvrde da će provedba postojećih propisa o upravljanju otpadom pomoći Evropi da izađe iz recesije smanjenom potrošnjom energije i resursa, prenosi portal croenergo.eu.
– Nema koristi od pritužbi poduzeća da su u krizi zbog prekomjerne regulative za zaštitu okoliša. Nismo u krizi zato što je regulativa prestroga već zato što je preblaga. Problem ne leži u propisima za zaštitu okoliša već u finansijskim tržištima – upozorava on.
– Nama u Evropi ne treba nova regulativa za zaštitu okoliša već primjena postojećih propisa o otpadu – tvrdi on, ukazujući na potencijal za kreiranje 400 hiljada novih radnih mjesta.
Zaštita okoliša nije nužno u sukobu s industrijalizacijom, upozorava on.
– Naš cilj nije ukidanje industrije već njezina obnova, ali bazirana na manjoj količini materijala. Postoje studije koje pokazuju da je to moguće i profitabilno – tvrdi Vandenberghe.

Evropska unija smatra efikasnu upotrebu resursa ključnim pokretačem gospodarskog rasta i 29. maja objavit će preporuke zemljama članicama o mogućnostima za smanjenje otpada a time i pratećih poreznih opterećenja.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close