EU odbila povećati budžet Sorensenu!

Evropska unija nije odobrila povećanje budžeta Specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu u izbornoj godini, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Naime, Sorensenov ured je tražio povećanje izdvajanja za rad evropskog predstavništva u BiH za dva posto, no, nekoliko država članica se tome usprotivilo, pa je usvojen jedan budžet kao i ranijih godina.
Specijalni predstavnik će tako od 1. jula 2014. do 30. juna 2015. godine imati na raspolaganju 5,25 miliona eura, ili nešto više od 10 miliona maraka. Sorensen je tražio povećanje na 5,4 miliona eura, imajući u vidu da je ovo izborna godina te se očekuju veći putni troškovi i izdvajanja za odnose sa javnošću.
No, pojedine države članice EU, a koje prigovaraju briselskoj adminstracij zbog velikih troškova su se tome usprotivile. Prednjačila je, kako saznajemo, Velika Britanija.
Oni su zauzeli stav da nikakvog povećanja budžeta neće biti, te zatražili da se smanje naknade uposlenicima i diplomatama.
– Neće biti nikakvog povećanja troškova. Porezni obveznici Velike Britanije hoće da dobiju vrijednost za ovaj iznos koji se izdvaja – zvaničan je stav Londona bio tokom rasprave o budžetu EUSR-a.
Stoga je Vijeće EU 17. juna ove godine donijelo odluku o budžetu Sorensenovog ureda za narednu godinu dana. U odluci se navodi da Sorensenu mandat ističe sljedeće godine, a izvještaj o svom radu Sonsen mora podnijeti do marta naredne godine.
– EUSR će implementirati svoj mandat u kontekstu situacije koja se može pogoršati i ugroziti ciljeve koje je Služba za vanjske poslove EU ustvrdila – navodi se u odluci Vijeća EU, prenosi NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close