EU: Izgubljena generacija – 7,5 milijuna mlađih od 25 godina

Vlade država članica EU-a trebale bi mlađima od 25 godina zajamčiti zaposlenje, daljnje školovanje ili stažiranje, smatraju zastupnici Europskog parlamenta i Europska komisija.

Po nacrtu ‘Jamstvo za mlade’, kojeg su zastupnici Europskog parlamenta podržali u srijedu, sve osobe mlađe od 25 godina i one koje su tek diplomirale a mlađe su od 30 godina trebale bi imati pravo na te tri opcije u roku četiri mjeseca od gubitka posla ili završetka studija.

Eurozastupnici također žele da se za financiranje te sheme koristi Europski socijalni fond (EFS), pozivajući da se najmanje 25 posto strukturnih fondova alocira ESF-u kako bi se olakšalo financijsko opterećenje za nacionalni vlade, prenosi Hina.

Govoreći tijekom rasprave u Strasbourgu u ponedjeljak navečer, Pervenche Beres, socijalistička predsjednica Odbora za zapošljavanje, pozvala je zakonodavce da “iskoriste sve prigode kako bi osigurali da ovo ne bude izgubljena generacija.” Dodala je kako “nije prihvatljivo da mladi budu bez posla, staža ili školovanja”.

Povjerenik za zapošljavanje Laszlo Andor rekao je da je Europska komisija spremna na “značajan financijski doprinos iz Europskog socijalnog fonda i drugih europskih strukturnih fondova” za “ulaganja” u mlade.

Nezaposlenost među mladima vrtoglavo je porasla od početka financijske krize, a najteže su pogođene četiri spašavane članice eurozone. Nezaposlenost među mlađima od 25 veća je od 50 posto u Grčkoj i Španjolskoj, a iznosi 23 posto u cijeloj Uniji, dvostruko više nego među odraslom populacijom.

Bez posla, škole ili staža u EU je trenutačno 7,5 milijuna mlađih od 25 godina. Neke studije cijenu te situacije procjenjuju na 53 milijardi eura na godinu, što odgovara 1,2 posto BDP-a EU-a.

Države članice dogovorile su shemu za mlade 2005., a pojedinosti su dotjerale 2008. No zapela je provedba, a Komisijini prigovori 2010., 2011. i 2012. nisu dali rezultata.

Danska zastupnica Emilie Turunen pozvala je države članice da konačno nešto poduzmu kako bi riješile taj problem. To pitanje naći će se na dnevnom redu sastanka ministara zapošljavanja EU-a u Dublinu idući mjesec.

Po europskim ugovorima, EU ne može zakonski regulirati jamstva za mlade jer ima samo ovlast da ponudi “poticajne mjere” kako bi pomogla nacionalnim vladama.

bitno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close