-TopSLIDEPolitikaRegion

EU izbori – liberali i centristi protiv desnice

Renew-Gruppe je politička grupacija u Europskom parlamentu. Osnovana je 2019. godine i sastoji se uglavnom od zastupnika iz manjih liberalnih stranaka i pokreta iz različitih zemalja Europske unije. 

U Bruxellesu su europski liberali i centristi složili svoj tim za izbornu kampanju. Njihov rezultat bi mogao biti odlučujući za izbor čelništva Europske komisije.

Na posljednjim izborima liberalna grupa Renew Europe bila je kingmaker ili bolje rečeno –ueenmaker. Zajedno sa socijaldemokratima i Europskom pučkom strankom postavili su Ursulu von der Leyen 2019. na čelo Europske komisije.

“Uspjeli smo našu grupu pozicionirati u središte igre”, kaže Valerie Hayer, članica francuske Renesansne stranke i predsjednica skupine Renew u Europskom parlamentu. Liberali nikada nisu imali toliku moć, istaknula je Francuskinja na početku predizborne kampanje za EU u Bruxellesu sredinom ožujka.

U stvarnosti liberalna skupina “Renew Europe”, prema vlastitim navodima, kaže da ima šest predstavnika od ukupno 27 u Komisiji i među šefovima država i vlada. Među njima su francuski predsjednik Emmanuel Macron i dvije potpredsjednice Komisije Margrethe Vestager i Vera Jourova. Aktualni predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel također je liberal.

Nakon izbora manje zastupnika?

Francuska renesansa protiv desnice. Grupna fotografija na pozornici.
Francuska renesansa protiv desniceFoto: Julien De Rosa/AFP

Grupa je zastupljena u Europskom parlamentu sa 102 člana, što je čini trećom najvećom skupinom nakon Europske pučke stranke i Socijaldemokrata. No, mjesto na postolju mogli bi ugroziti europski izbori početkom lipnja. Prema prognozama izbornog agregata “Europe Elects”, grupa Renew mogla bi izgubiti gotovo petinu zastupničkih mjesta i ući u EU parlament sa samo 82 zastupnika. U tom slučaju to više ne bi bila treća, nego peta najveća frakcija, iza desničarske populističke skupine “Identitet i demokracija” (ID) i “Europskih konzervativaca i reformatora” (ECR).No grupa bi ponovno mogla biti odlučujuća u ponovnom izboru Ursule von der Leyen.

Eric Maurice, iz think tanka European Policy Center, kaže da odluka Renew Group o tome hoće li podržati Ursulu von der Leyen još nije donesena. Uoči imenovanja od strane Europskog vijeća, u kojem sjede šefovi država i vlada, grupa bi mogla zaprijetiti odbijanjem, primjerice zato što se von der Leyen uvelike oslanja na desničarske konzervativne stranke.

Predizbornu kampanju vodi tročlani tim

Sam položaj na vrhu Europske komisije izgleda ne zanima Renew Grupu. “Liberali, centristi i demokrati”, kako se također nazivaju, ne ističu niti jednog glavnog kandidata u borbi za mjesto predsjednika Komisije, nego šalju tim u utrku. “Ne vodimo kampanju za vodeće pozicije, vodimo kampanju za Europljane”, kaže Valerie Hayer, dio tima kandidata. No, uvjerava nas da raspolažu potrebnim kadrovima za popunjavanje čelnih pozicija.

Europska liberalna skupina stranaka “Savez liberala i demokrata” (ALDE) u utrku šalje Marie-Agnes Strack-Zimmermann, koja trenutno zastupa FDP u njemačkom Bundestagu. Talijan Sandro Gozi kandidirao se za “Europske demokrate” (EDP). Zajedno s Hayer, koja ne pripada nijednoj stranačkoj obitelji, oni su “Team Europe” koji bi trebao predstavljati zastupnički klub Renew u izbornoj kampanji za EU.

“Eurofighter” za Bruxelles

Što se tiče sadržaja, liberali su odredili deset prioriteta. Između ostalog, žele povećati obrambenu sposobnost Europe, zalažu se za prava žena i LGBTQ+ zajednice te žele implementirati nova pravila u područjima digitalizacije i zaštite okoliša. Osobito žele reformu EU ugovora kako bi se pojačano uključili građani. Osim toga, kako navode, „europske vrijednosti ne bi trebale biti na prodaju”, zahtijevaju pogledom na autoritarne tendencije u nekim državama EU-a.

Njemačka kandidatkinja Marie-Agnes Strack-Zimmermann izjavila je u intervjuu za DW kako bi voljela nastaviti kampanju za Ukrajinu, koju provodi iz Berlina, i iz Bruxellesa. Ona zna da je obrana inače odgovornost nacionalnih država, ali vidi potrebu za djelovanjem na europskoj razini. Strack-Zimmermann, koju u predizbornom oglašavanju nazivaju “Eurofighter-icom”, u Njemačkoj se profilirala kao predsjednica Odbora za obranu u Bundestagu i zahtjevima za isporuku oružja Ukrajini.

Jasno ograničavanje prema desnici

Ursula von der Leyen za govornicom. Iza nje su zastave EU
Ursula von der Leyen – ponovni izbor ovisi o liberalima?Foto: Kenzo Tribouillard/dpa/Pool AFP/AP/picture alliance

Njezina francuska kolega prednost daje nekim drugim temama. “Budimo jasni: bez koketiranja, bez dvosmislenosti prema ekstremistima i populistima – želimo oblikovati Europu iz središta”, kaže Hayer. U njezinoj domovini, Francuskoj, desničarski populistički Rassemblement National trenutno vodi u ispitivanjima za europske izbore. Na drugom mjestu slijedi izborna lista koju predvodi Hayer.

Politički analitičar Maurice očekuje da će Francuska lista Renesansa ostati najveća skupina unutar Renew grupe. Interno će se pak postaviti pitanje hoće li Renew i dalje voditi Francuzi. Budući da je unutar grupe teško pronaći ravnotežu između liberalnog i centrističkog pristupa pod utjecajem Francuza; razlika koja je posebno uočljiva u ekonomskoj politici.

Razlike naspram desničarskih ekstremista ističe i političar Sandro Gozi koji je 2019. godine u Europski parlament ušao preko liste Francuska renesansa. Poziva predsjednicu Europske komisije Von der Leyen da se manje oslanja na desnu vladu u Rimu. “Put prema Meloni i desničarskim ekstremistima je slijepa ulica. I ne želimo tu završiti”, rekao je Gozi na početku predizborne kampanje.

Lucia Schulten, dw.com

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close