BiHPrivreda

EU istražuje: Ugrožen je cijeli finansijski svijet

Evropski regulatori za zaštitu tržišnog nadmetanja pokrenuli su istragu protiv nekoliko banaka zbog sumnje da su dogovarale cijene državnih obveznica.

Piše: Jutarnji list

Evropska komisija poslala je upitnike grupi tržišnih aktera, tražeći od njih informacije o cijenama duga međunarodnih i regiona ispod nivoa država, kao i duga državnih agencija, a istraga je u početnoj fazi, piše ugledni londonski dnevnik Fajnenšel tajms.

Evropski regulatori žele da utvrde jesu li banke možda formirale kartel, napominje list, pozivajući se na upućeni izvor blizak istrazi.

Na tom tržištu obveznice izdaju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i regionalni zajmodavci poput njemačkih regionalnih banaka. Obveznice su obično pokrivene implicitnim ili eksplicitnim garancijama, ističe FT.

Tomson Rojters posebni servis IFR izvestio je u januaru, pozivajući se na nekoliko izvora, da američko ministarstvo pravosuđa istražuje četiri londonska trgovca takvim vrstama duga zbog sumnje da možda manipulišu njegovim cijenama.

Ministarstvo istražuje pritužbe da su trgovci u nekoliko banaka dogovarali cijene i dijelili informacije o određenim američkim državnim dolarskim obveznicama u posebnim komunikacijskim servisima na Internetu, korišćenim isključivo u tu svrhu, rekli su ti izvori. U ministarstvu nisu željeli da komentarišu tu informaciju.

FT piše da je istraga u EU verovatno počela u isto vrijeme kada i ona u SAD-u.

Evropski regulatori već su odredili nekoliko milijardi evra novčanih kazni bankama zbog dogovaranja nivoa ključnih finansijskih pokazatelja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close