BiHPrivreda

EU hitno odobrila investiciju od 3,2 milijarde eura za razvoj industrije električnih baterija

POČEO JE RAT ZA AUTOINDUSTRIJU: Evropska unija hitno odobrila investiciju od 3 MILIJARDE EURA, sve kako bi stali u kraj…

Francuska je najavila da će u partnerstvu sa Njemačkom finansirati rad na istraživanju i razvoju litij-jonskih baterija

Evropska unija odobrila je plan sedam zemalja članica da subvencioniraju razvoj industrije električnih baterija sa 3,2 milijarde eura, u nastojanju da ograniče dominaciju Kine u toj sferi.

Zvanični Brisel je saopštio da će plan o subvencijama koji će finansirati Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska i Švedska podržati istraživanje i inovacije u ovom ključnom sektoru u kojem Evropa zaostaje za azijskim konkurentima i gdje se u velikoj mjeri oslanja na uvoz, izvještava agencija AP.

Prema EU, ovo finansiranje zemalja članica trebalo bi da podstakne mobilisanje dodatnih pet milijardi eura privatnih investicija.

“Proizvodnja baterija u Evropi je od strateškog interesa za našu ekonomiju i društvo zbog svog potencijala u smislu čiste mobilnosti i energije, otvaranja novih radnih mjesta, održivosti i konkurentnosti”, izjavila je Margret Vestager, evropska komesarka za politiku konkurencije, i dodala da će “odobrena pomoć osigurati da ovaj važan projekat može da krene bez neopravdanog narušavanja konkurencije”.

Evropska komisija je saopštila da će državni novac biti usmjeren ka 17 različitih kompanija koje pokrivaju cijeli proizvodni lanac, od vađenja minerala do proizvodnje i reciklaže baterija.

Nova predsjednica EK Ursula Fon der Lejen je borbu protiv klimatskih promjena postavila kao jedan od svojih prioriteta, a razvoj baterija za električna vozila uklapa se u njen plan za smanjenje emisije ugljenika u EU za najmanje 50 posto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990-ih.

“Razvoj evropske industrije baterija doprinijet će ostvarenju cilja Evropske unije da do 2050. godine postane prvi ugljenično neutralan kontinent”, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva ekonomije.

Francuska je najavila da će u partnerstvu sa Njemačkom finansirati rad na istraživanju i razvoju litij-jonskih baterija automobilske grupe Peugeot-Citroen i kompanije Saft koja proizvodi baterije, pri čemu će biti izgrađene dvije fabrike u obje zemlje, prenose agencije.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close