EU: Hitna raspodela 120.000 izbeglica

Evropska komisija će zatražiti od zemlja članica da hitno raspodele 120.000 izbeglica po Evropskoj uniji kako bi se bolje suočili s migrantskom krizom, saopštili su danas izvori bliski Komisiji.

“Pošto bi uspostavljanje stalnih mehanizama (za rešavanje migrantske krize) moglo da potraje, imamo vrlo hitnu situaciju u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj. Predložićemo hitno raspoređivanje 120.000 izbeglica”, naveli su isti izvori.

Očekuje se da predlog zvanično uputi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker 9. septembra nakon što tu meru razmotri s ostalim komesarima.

Jelisejska palata saopštila je ranije danas da će Nemačka i Francuska predložiti Briselu “jednake kvote” u Evropi.

“Ta francusko-nemačka incijativa ima za cilj da se osigura povratak ilegalnih migranata u svoje matične zemlje i da se više sarađuje s tim i zemljama koje služe kao tranzit izbeglicama”, navodi se u saopštenju kabineta francuskog predsednika Fransoaa Olanda.

Dodaje se da EU treba da reaguje “odlučno i u skladu s evropskim vrednostima”.

Oland je danas o tome razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

RSE

Najviše izbjeglica primiće Njemačka, njih 35.000, a zatim Francuska s 26.000 i Španija, koja će primiti 16.000 izbjeglica.

Hrvatska bi trebala primiti 3.200 izbjeglica koji dolaze s Bliskog istoka i iz Afrike.

Najmanje izbjeglica primiće Kipar, njih 722, a Malta će dom pružiti za njih 1.277.

Velika Britanija ne nalazi se na hitnom planu, jer je odbila evropske kvote, kao što su to učinile Danska i Irska, piše Daily Mail.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close