EU fondovi: Za istraživanje i inovativnost 80 milijardi eura

“Horizont 20-20” novi je program EU za istraživanje i inovativnost koji za period od 2014. do 2020. godine raspolaže fondom od 80 milijardi eura s ciljem stvaranja zajedničkog evropskog istraživačkog područja, rekao je Zoran Dimitrijević iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.

“BiH ima status pridružene članice i, kao zemlja izvan EU, ima obaveze kao što je plaćanje kotizacije. Riječ je o velikoj sumi za narednih sedam godina, ali je konačan iznos još u fazi pregovaranja”, rekao je Dimitrijević Srni.

On je pojasnio da se struktura programa zasniva na tri glavna prioriteta, i to izvrsnost u nauci, društveni izazov i industrijsko liderstvo, te da svaki od njih ima svoje grupe aktivnosti.

“Jedna veća grupa aktivnosti u okviru industrijskog liderstva je inovativnost malih i srednjih preduzeća gdje sam ja nacionalna kontakt tačka za sva mala i srednja preduzeća u BiH koja žele da pripreme projekte u okviru ovog programa EU. Sve ostale nacionalne kontakt tačke su iz akademske i naučno-istraživačke zajednice, a mrežom tačaka rukovodi i koordiniše Ministarstvo civilnih poslova BiH”, pojasnio je Dimitrijević.

On je dodao da je Agencija “PREDA-PD” uključena i u projekat EU “Adria futuring” namijenjen inovativnosti malih i srednjih preduzeća u oblasti hrane i turizma na bazi prekogranične saranje u BiH, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji i Albaniji.

Prema njegovim riječima, unutar ovog projekta malim i srednjim preduzećima biće obezbijeđen angažman stručnjaka iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija koji će raditi informacione sisteme za specifične potrebe malih i srednjih preduzeća.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close