EU čeka poruku iz BiH – na liderima odluka

Europska unija nastavlja pružati savjete i podršku tijekom različitih sastanaka, ali konačna odluka je na institucijama i liderima BiH. Ovo je odgovoreno Feni iz Izaslanstva Europske unije u BiH na molbu za komentar o razgovorima s predstavnicima bh. političkih stranaka koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci”.


Poslati poruku EU

“Ishod cjelokupnog procesa će poslati poruku Europskoj uniji, ali i građanima BiH o tome žele li čelnici BiH da zemlja uistinu krene naprijed”, kažu u Izaslanstvu EU-a u BiH. Razgovori s predstavnicima političkih stranaka su pokrenuti početkom veljače, uz upozorenje da je neizvršenje presude u predmetu “Sejdić – Finci” glavna prepreka da BiH ostvari napredak na putu europskih integracija, te da ako se Ustav BiH ne uskladi s presudom, ne postoji način da bi BiH nastavila svoj europski put. Rok do kojeg bi ovi razgovori trebali rezultirati “kredibilnim napretkom” je kraj ožujka. Prema najavama lidera pojedinih političkih stranaka, dogovor je moguć do kraja ožujka kako bi se u travnju konačno Europskoj uniji poslala jasna poruka – dogovor lidera u BiH je moguć, izvršit će se presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju “Sejdić – Finci”.

Sastanak prije dogovora

Kako doznajemo, radne skupine šest stranaka SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a i SBB-a rade na tome da se do kraja ovoga tjedna razmotri nekoliko varijanti rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH što se i traži u presudi. Predsjednici šest parlamentarnih stranaka okupljeni u tzv. šestorki svakodnevno razgovaraju o svim prijedlozima, te pokušavaju prije isteka roka koji je postavila Europska unija približiti stavove i donijeti rješenje. Prema saznanjima, trebao bi uskoro uslijediti i novi sastanak.

(Večernji.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close