18 miliona ukradenih lozinki e-mail adresa

Policija je ponovo otkrila gigantsku krađu podataka. Njeni stručnjaci su naišli na bazu podataka sa 18 miliona lozinki e-mail adresa korisnika iz cijelog svijeta.

(DW.DE)

“Postoji sumnja da kriminalci već aktivno koriste mogućnost pristupa brojnim e-mail adresama”, navodi glasnogovornik tužilaštva u Verdenu Lutz Gaaebel. Kriminalci uz pomoć ukradenih e-mail adresa i lozinki ne samo da imaju pristup sadržaju nečije elektronske pošte, nego uz pomoć tih podataka mogu da se prijave na razne portale i tamo kupuju u ime vlasnika adrese. Nisu jasne okolnosti pod kojima su eksperti tužilaštva došli do podataka o ovoj “digitalnoj krađi”.

Prema riječima Gaebelsa tužilaštvo je podatke o krađi proslijedilo Njemačkom zavodu za sigurnost informatičkih tehnologija (BSI) koji bi trebalo da poduzme dalje mjere. Internet portal “Spiegel Online” prenosi da vlasti pretpostavljaju da je “provaljeno” najmanje tri miliona korisnika koji žive u Njemačkoj. Veliki broj adresa završava nastavkom .com, tako da nije moguće odmah prepoznati iz koje države korisnik potiče. Dio takvih e-mail adresa kriminalci već aktivno koriste za slanje neželjenih reklama drugim korisnicima (za takozvane “spam” poruke).

Hakeri mogu da zarade mnogo novca prodajom ukradenih podataka Hakeri mogu da zarade mnogo novca prodajom ukradenih podataka

Ovo je drugi slučaj krađe velike količine podataka o e-mail adresama u proteklih nekoliko mjeseci. Protekle godine je pronađen paket podataka koji je sadržavao lozinke za 16 miliona adresa. Eksperti tužilaštva su tada prilikom analize pronašli da se do tih podataka dolazilo putem takozvanih bot-mreža.

To su mreže koje funkcinišu tako da se na računar instalira virus koji potom preko interneta na željenu adresu šalje sve podatke o aktivnostima korisnika računara (šta kuca na tastaturi, koje stranice posjećuje…) BSI je u januaru 2014. uspostavio i posebnu stranicu na kojoj su korisnici iz Njemačke mogli da provjere da li je i njihova e-mail adresa “provaljena”.

BSI “razmatra protivmjere”

BSI prenosi kako u ovom trenutku “radi na traženju rješenja u saradnji sa ostalim organima vlasti i sa internet provajderima”. Razmatraju se i mogućnosti kako da se obavijeste korisnici čije adrese su se našle na spisku u rukama kriminalaca.

Prema informacijama portala “heise security” BSI će tek početkom naredne sedmice izdati javno saopštenje o ovom slučaju.

U državnom tužilaštvu, prenosi “Spiegel Online”, vjeruju kako je sada otkriveni paket od 18 miliona adresa “svjež”, odnosno da se radi o aktivnim adresama koje se koriste i koje se ne nalaze na spisku iz januara 2014.

Inače, tokom protekle godine su učestale krađe podataka u internetu. Tako su koncernu Sony ukradeni podaci o oko 100 miliona registrovanih korisnika usluga ove firme. Među ukradenim podacima su se nalazili i brojevi kreditnih kartica. Ipak, bez obzira na ovoliki obim krađe, nije zabilježeno da su korisnici zbog toga pretrpjeli velike finansijske štete.

Stručnjaci zbog ovih slučajeva preporučuju korisnicima da redovno mijenjaju lozinke za pristup svojim e-mail adresama, te na taj način smanje rizik da budu žrtve prevara u internetu.

Autor: Azer Slanjankić (dpa, afp, rtr)

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close