Esad Bajtal: Naši košarkaši su bosanska djeca, veliki ljudi, političari ih nisu stigli iskvariti

Prvi put u historiji Bosne i Hercegovine u košarci je osvojeno Evropsko prvenstvo, kad je kadetska košarkaška reprezentacija BiH pobijedila domaćina Litvaniju. Glavni grad Bosne i Hercegovine sinoć je pripremio spektakularan doček za svoje momke, a rekordnih 50.000 navijača napunilo je glavnu sarajevsku ulicu došavši da pozdravi uspješne košarkaše.

Dr. sci. Esad Bajtal, ugledni profesor i politički analitičar iz Sarajeva, za Klix.ba je komentarisao pobjedu mladih bh. košarkaša koji su osvojili prvenstvo Evrope, te svojevrsni fenomen koji je učinio da u Bosni i Hercegovini nakon dosta vremena osjetimo zajedništvo, bez razlika i nacionalnog predznaka.

“To su bosanska djeca. Ta priča odakle oni dolaze, jesu li iz Sarajeva, Pala, Banje Luke, Goražda, Bihaća i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, iznjedrena je politička priča. Političari već jutros smišljaju priču kako da anuliraju taj efekat od sinoć, da ga spuste tamo negdje dole gdje mu nije mjesto, no ta djeca su uradila ono što su uradila svojim htijenjem, voljom, mladošću, energijom i svojom nesposobnošću razlikovanja unutar sebe”, kazao je u razgovoru za Klix.ba Esad Bajtal i dodao:

“Nije ljudski razlikovati, ljudski je osjećati svakog čovjeka kao čovjeka sebi ravnog. To djeca još uvijek mogu, još nisu uspjeli barem njih naučiti tome”, kazao je za Klix.ba Esad Bajtal i dodao kako ima nade za BiH.

Bajtal je u razgovoru za Klix.ba podsjetio na istraživanja američke socijalne psihologije koja je još šezdesetih godina, provodeći socijalne eksperimente, utvrdila kako se mala djeca dok se igraju u pijesku uzajamno ne razlikuju kao crna i bijela djeca, te da tu razliku tek kasnije nauče u porodici i obdaništima.

“Djeca jedni druge ne vide sa stanovišta tih boja, tako i ova naša djeca ne vide sebe ni kao ove, ni kao one… ja neću čak ni da izgovaram te etno, klero i druge pojmove, te toponime. Oni su se naprosto ponašali kao veliki ljudi”, kazao je Bajtal.

Naš je sagovornik podsjetio na izreku Meše Selimovića o tome kako su ljudi zla djeca, zla po činu, djeca po pameti.

“Ova su djeca i po činu i po pameti uspjela bez onog zlog elementa u sebi da naprave to što su napravili i da se tako ovdje sinoć ponašaju, bez svega onog što razdvaja, tlači, izluđuje, što je iracionalno, besmisleno, nema veze sa demokratijom, humanizmom, kulturom, umjetnošću…”, kazao je Bajtal i dodao kako mladi košarkaši nisu samo sportaši, nego i umjetnici.

“Umjetnost je napraviti to što su oni napravili, to traži uma, osjećaja, to je bila velika napetost, psihološka i unutrašnja borba za vrijeme utakmice… trebalo je izmoći snage i izdržati taj unutarnji pritisak i postići taj rezultat. To više nije samo sportsko znanje, to je umijeće i umjetnost, oni su i sportisti i umjetnici, oni nas uče nečem velikom i zato na nama starijima ostaje da to od njih učimo i jednog dana naučimo. I naučit ćemo”, zaključio je na kraju razgovora za Klix.ba Esad Bajtal.

 

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close