-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Esad Arnautalić: 85. godišnjica rođenja oca bh. zabavne muzike

Na današnji dan 1939. godine, u Sarajevu je rođen Esad Arnautalić, otac bosanskohercegovačke zabavne muzike.

Arnautalić je jedan od utemeljitelja Orkestra Radio-televizije Sarajevo i Muzičke produkcije Radio Sarajeva, pokretač festivala “Vaš šlager sezone” i “Prvi aplauz”. Bio je muzički autor i aranžer zapaženih šlagera tokom 1970-ih, te autor koji je veliki dio svog stvaralaštva posvetio muzici za djecu.

“Indexi”

Godine 1962., zajedno sa svojim bratom Ismetom Nunom Arnautalićem, pokrenuo je kultnu sarajevsku grupu “Indexi”. Do 1965. “Indexima” su se iz lokalne sarajevske pop grupe “Lutalice” priključili Slobodan Bodo Kovačević i basista Fadil Redžić, te iz “Pauka” novi pjevač Davorin Popović. Taj sastav “Indexa” doprinio je da postanu najpopularnija sarajevska i jedna od najpopularnijih jugoslavenskih pop-rok grupa.

Neke od najpoznatijih pjesama kojima je Esad Arnautalić bio autor muzike ili aranžer su: “Kud plovi ovaj brod” (Radojka Šverko), “U dugim noćima” (Kićo Slabinac), “Bila je tako lijepa” (Dragan Stojnić), “Život piše romane” (Jadranka Stojaković) i “Sviraj mi o njoj” (Kemal Monteno).

Tvorac “Malog šlagera”

Veliki dio stvaralaštva Esad je posvećivao muzici za djecu, pa je za njih organizovao festivalsku smotru nazvanu “Mali šlager”. Iz njegovog autorskog opusa za djecu najpoznatija pjesama je “Djeca su vojska najjača”, na stihove sarajevskog pjesnika Velimira Miloševića, koja je prvi put izvedena 1973. godine.

Autor je i značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove “Miris dunja”, “Ovo malo duše”, “Azra” i “Savršeni krug”.

Preminuo je 04. decembra 2016. u 77 godini života.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close