KolumnePolitikaSvijet

Erdoganova predstava ili pokušaj državnog udara u Turskoj

“Ovaj događaj je Božiji dar, koji će mi pomoći da očistim vojsku od bandita” – Predsjednik Republike Turske Redžep T. Erdogan

On je pokušaj puča nazvao “poklonom od Boga, kao šansom da se očisti vojska”, prenijeli su “RT” i agencija Anadolija.

“Amaterski” pokušaj državnog udara u Turskoj djelo je obavještajnih službi članica EU (čitaj Njemačke)  i prvog čovjeka Turske, a sa ciljem stvaranja preduslova za izmjene ustavnih rješenja ove sekularne države.

Ovaj “igrokaz” je dio sporazuma sa EU o rješavanju izbjegličke krize, koja je ugrozila stabilnost same EU.

U najezdi senzacionalističkih informacije, euforičnih spin konstrukcija se mogu locirati izvjesne “falinke pokušaja državnog udara”:

-Zapadni mainstream mediji (CNN) bili su “adekvatno terenski” pozicionirani za izvještavanje prije samog čina “pokušaja državnog udara”;

– Turska vojska je DRUGA po snazi vojna sila, unutar NATO saveza i van svake zdrave sumnje je da takva “snaga” nije u stanju da izvrši državni udar da su postojale takve namjere;

– Ako su sve društvene mreže bile “prekinute – ukinute” kako se moglo desiti da putem istih Erdogan se obrati naciji i “spasi demokratski izabranu vlast”;

– Ako su bili blokirani aerodrumi u Istambulu i Ankari, a Predsjednik sletio “na aerodrom “Ataturk” nekoliko sati nakon pokušaja vojnog puča”, a da tom prilikom nije uhapšen od “pučista” nije činjenica koja korespondira sa zdravom logikom;

On je potom održao i govor u kojem je rekao je da će učesnici puča dobiti potreban odgovor, bez obzira na to u kojoj su instituciji. On je pokušaj državnog udara nazvao “Božjim darom” koji će pomoći da se Turska “očisti” oficira koji su članovi “te bande”.

Ovo su neki od detalja njegovog govora u zračnoj luci.

“Dogodio se incident unutar naših oružanih snaga, manjina njih je ciljala jedinstvo i integritet naše zemlje, sada kreće čišćenje”, kaže Erdogan.  “To su izvele paralelne strukture o kojima sam vam i ranije govorio, dodao je, očitujući se na Gullena.

“Ovo je veleizdaja i oni koji stoje iza ovoga će skupo platiti”, podcrtava Erdogan. “Ja sam vrhovni zapovjednik i predsjednik ove zemlje”.

“Zašto F-16 lete odavde (zračna luka Ataturk u Istanbulu)? Kupili smo ih kako bi nas štitili od neprijatelja! Oni večeras lete iznad ove zračne luke kako bi spriječili civilne zrakoplove pri slijetanju, zaprijetili su i predsjedniku zemlje”. (Agencijske vijesti)

Predsjednik Republike Turske Redžep T. Erdogan ovim političkim “igrokazom” otvara novu fazu radikalnih promjena u političkom životu Turske.
Nije teško naslutiti kako će uslijediti ustavne promjene koje će ojačati njegovu poziciju i ugroziti sekularne osnove Turske države.

Vrijeme će pokazati da se nije radilo o “pokušaju državnog udara”, već samo društveno-političkom “igrokazu” preambicioznog lidera.

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close