Erdogan: “Zapad je tu samo zbog nafte, ugrabili su gotovo svu libijsku i iračku naftu”

Priprema li se to sa svojim izjavama turski predsjednik Erdogan za summit G20 koji će se u studenom ove godine održati u turskom gradu Antalya? Naime, ponovno je žestoko kritizirao utjecaj Zapadnih sila na prostoru Bliskog istoka i sjeverne Afrike rekavši kako su tu “samo zbog nafte”.

(advance.hr)

“Znate li što se događa u ovim zemljama? ‘Ima nafte u Libiji i Iraku, pa hajmo zauzeti te izvore nafte’. Zar nije to sadašnja situacija? 80% iračke nafte je pod kontrolom Zapada. Ista stvar je i u Libiji. Sve dok ove stvarnosti budu postojale, postojeća struktura je nedopustiva”, rekao je Erdogan.

Iako Erdogan ovdje ističe neosporne činjenice, zasigurno bi se moglo i njega pitati koji su mu interesi u spomenutim regijama. Naime, postoje brojne informacije da je oružje iz Turske išlo za islamističke militantne i u Siriji i u Libiji. Možda Erdogan ne želi naftu kao Zapadne sile, ali nešto očito želi i to nastoji dobiti upravo uz pomoć tih Zapadnih sila koje sve češće kritizira u zadnje vrijeme.

Već neko vrijeme nagovara SAD da se u Siriji uvede “zona zabrane leta” – ista ona koja je slomila Libiju, koju sada pak ističe u svojoj kritici Zapada. Nije teško primijetiti da turski predsjednik Erdogan očigledno ima dvostruka mjerila.

Vezano uz temu:
Dovodi li raspad imperijalističkog plana za Siriju do radikalne promjene turskog stava? Erdogan: “Zapad voli samo naftu i sukobe, glume da su nam prijatelji, a zapravo nas žele mrtve”

izvor(i): www.rt.com
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close