PolitikaSvijet

Erdogan poručio Netanyahuu: Ti si okupator i terorista

Ono što radiš potlačenim Palestincima bit će upisano u historiji, a mi to nećemo nikada zaboraviti, kaže turski predsjednik.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je Benjamina Netanyahua nazvao “teroristom” zato što je izraelski premijer odbio “moralnu prodiku” Turske o krvavim sukobima koji su se u petak dogodili na granici između Gaze i Izraela.

“Hej, Netanyahu! Ti si okupator! Na ovoj si zemlji okupator, a istovremeno si i terorist”, rekao je Erdogan u govoru pred pristalicama u Adani.

“Ono što radiš potlačenim Palestincima bit će upisano u historiji, a mi to nećemo nikada zaboraviti”, nastavio je.

Erdogan je u subotu optužio Izrael za “nečovječan napad” i za “masakr” poručivši da će u svakom trenutku i na svaki način “raskrinkavati izraelski teror”, a Netanyahu je u nedjelju ujutro na Twitteru odgovorio “da najmoralnijoj vojsci na svijetu neće držati prodike oni koji godinama neselektivno bombardiraju civile”.

Izrael ne želi provesti istragu

Hiljade ljudi je protestiralo u petak blizu Pojasa Gaze u ime palestinskih izbjeglica, pri čemu je došlo do sukoba s izraelskom vojskom.

Pritom je ubijeno najmanje 17 Palestinaca, a gotovo 1.500 ih je povrijeđeno.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman odbacio je pozive da se provede nezavisna istraga o tom događaju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, međunarodne organizacije za ljudska prava i vođa ljevičarske izraelske stranke zatražili su istragu tih smrtnih slučajeva.

Izrael ističe da je odgovorio na palestinske nerede duž granice gdje su se deseci hiljada Palestinaca okupili u ime palestinskih izbjeglica koji su pobjegle ili su protjerane iz svojih domova u današnjem Izraelu.

Palestinci su u petak obilježili “Dan Zemlje” kojim se održava pomen na šestoricu izraelskih Arapa ubijenih 1976. tokom demonstracija protiv izraelske zapljene palestinske zemlje.

Pogranični protest je trebao trajati šest sedmica, a organizatori su ga nazvali nenasilnim.

Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori i to na katolički Veliki petak i početak jevrejske Pashe.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine, izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Očekuje se da će protesti kulminirati 15. maja kad Palestinci obilježavaju Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena Država Izrael.

Izvor: Agencije

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close