Erdogan pobjeđuje sa 20 mil. glasova- protivnici dobili 17 mil. glasova

ANKARA – Premijer Turske i kandidat na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u historiji te zemlje Recep Tayyiup Erdogan prema dosad prebrojanih nešto manje od 50 posto glasova, osvojio je 56 posto glasova birača, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajednički kandidat opozicije Ekmeledin Ihsanoglu dobio je podršku 35,63 posto birača, dok je trećeg kandidata u utrci za šefa države Selahattina Demirtasa podržalo 8,38 posto birača.

Prema posljednjim informacijama Centralne izborne komisije Republike Turske danas je glasalo više od 75 posto registriranih birača.

Danas su u Republici Turskoj održani prvi direktni predsjednički izbori u historiji te zemlje na kojima je između tri kandidata biralo 52 miliona 894 hiljade 115 registriranih birača na 165.108 biračkih mjesta.

Biračka mjesta otvorena su jutros u 07.00, a zatvorena u 16.00 po srednjeevropskom vremenu, sa izuzecima na biračkim mjestima ispred kojih su ostali redovi birača, kojima će komisije na biračkim mjestima omogučiti glasanje.

Birači u dijaspori su proteklih dana završili proces glasanja i kutije sa njihovim listićima su avionom transportovane do Ankare, gdje će biti otvorene i prebrojane večeras, zajedno sa svim listićima.

Vrhovna izborna komisija će 11. augusta objaviti prve preliminarne, a 15. augusta prve zvanične rezultate današnjih izbora.

Ukoliko niti jedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu od važećih glasova, birači će između dva kandidata sa najvećim brojem glasova predsjednika birati u drugom krugu 24. augusta. Dijaspora će u drugom krugu glasati od 17. do 20. augusta.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close