Erdogan o izborima u Turskoj: Narod je izabrao stabilnost

Erdogan je izborni proces i rezultat komentirao i kasno sinoć kada je kazao da je pobjeda AK Partije reakcija, odnosno odgovor terorističkoj organizaciji PKK da narod želi mir, stabilnost, jedinstvo i prosperitet.

– Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je narod Turske na jučerašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima „birao stabilnost”, javlja Anadolija.

Erdogan je nakon klanjanja sabah-namaza, jedne od pet dnevnih molitvi muslimana, u istanbulskoj Sultan Ahmet džamiji u izjavi za medije istakao da je volja naroda jučer stala na stranu stabilnosti i zahvalio naciji na velikom odzivu na izborima.

Predsjednik Erdogan je naglasio neophodnost jedinstva, bratstva i sloge cijele Turske, te poručio da svi moraju poštovati volju naroda iskazanu na jučerašnjim izborima na kojima je Stranka pravde i razvoja sa Ahmetom Davutogluom na čelu izvojevala uvjerljivu pobjedu, veću od svih anketnih ili analitičkih predviđanja.

Erdogan je izborni proces i rezultat komentirao i kasno sinoć kada je kazao da je pobjeda AK Partije reakcija, odnosno odgovor terorističkoj organizaciji PKK da narod želi mir, stabilnost, jedinstvo i prosperitet.

– Najvažnija poruka izbornog rezultata je poslana separatističkoj i terorističkoj organizaciji i njenim poslušnicima. Narod je jasno kazao da pritisci, prijetnje i krvoproliće ne idu zajedno sa demokracijom, narodnom voljom, zakonima i razvojem, kazao je Erdogan.

Komentirajući rezultate opozicionih Republikanske narodne partije (CHP) i Partije nacionalnog pokreta (MHP), Erdogan je kazao da su birači pokazali reakciju na njihovu politiku obećanja i osvetoljublja.

– Birači su jasno rekli da preferiraju politiku služenja narodu, projekata i vizije, a ne politiku eksploatacije i praznih polemika”, zaključio je Erdogan.

Prema preliminarnim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora u Turskoj AK Partija je osvojila 49,4 posto glasova, odnosno 316 zastupničkih mjesta u parlamentu koji broji ukupno 550 mjesta i formirat će samostalnu vladu za naredni mandat od četiri godine.

Konačne rezultate će Vrhovna izborna komisija objaviti 17. novembra.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close