PolitikaRegion

Erdogan i njegove stranačke kolege o ženama

OVAKO ONI RAZMIŠLJAJU

Erdogan i njegove stranačke kolege o ženama: ‘Kada djevojke idu u školu, muškarac ne može naći ženu da oženi’

Turski predsjednik Recep Tayyiš Erdogan i lider turskog Erdogana poznat je kao izraziti socijalni konzervativac koji u skladu sa svojim svjetonazorom sve više počinje oblikovati i tursko društvo, između ostalog i usvajanjem brojnih zakonskih odluka s kojima se ograničava sloboda turskih građana

 

No, stvar koja bi vas mogla poprilično preneraziti jesu neke od izjava Erdogana i njegovih stranačkih kolega koje se tiču prava i položaja žena u društvu. Tako je sam turski predsjednik govoreći od djevojci koja je bila upucana u glavu, prokomentarisao: „Ona neka žena ili djevojka, ne znam ni ja šta je…“ Pored toga, Erdogam se proslavio i izjavom „Ne vjerujem u jednakost spolova“.

 

Njegov ministar finansija Mehmet Simsek je na pitanje o visokoj nezaposlenosti novinara cinično odgovorio: „Nezaposlenost je velika jer žene traže posao“.

 

Korak dalje je otišao Erhan Ekmecki koji je zaključio da „Kada djevojke idu u školu, muškarac ne može naći ženu da oženi“.

 

Za njim ne zaostaje Veysel Eroglu, ministar šumarstva i vodoprivrede Republike Turske koji je pitanje zapošljavanja žena kratko prokomentarisao riječima: „Zar kućni poslovi nisu dovoljni?“.

 

Još živopisniji su stavovi AKP-ovaca o abortusu, pa je tako Melih Gockek, gradonačelnik Ankare izjavio:

 

„Zašto bi beba umrla ako je majka silovana? Majka treba da umre umjesto toga.“

 

Nešto umjereniji u svom stavu je ministar zdravstva Recep Akdag koji tvrdi da: „Žrtve silovanja trebaju roditi, a država će se pobrinuti za dijete ako je neophodno“.

 

Mnogo direktniji je pak bio član parlamenta ispred AKP-a , Ayhan Sefer, koji je izjavio da je:

 

„Silovatelj više nevin nego žrtva silovanja koja je imala abortus“.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close