Erdal Trhulj za Vijesti.ba: Smijeniti politikante i neznalice iz državnih kompanija

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj u intervjuu za Vijesti.ba govori o štrajku Sindikata metalaca BiH i dijela radnika Hidrogradnje, lošem rukovodstvu Terminala Federacije BiH i BH Gasa, kao i o najavljenoj skupštini Elektroprenosa BiH.

VIJESTI.BA: Nakon generalnog štrajka i protesta Sindikata metalaca BiH, održan je sastanak predstavnika Federalne vlade s radnicima u sektoru metalske industrije. Koji su konkretni zaključci sastanka?

TRHULJ: Tokom sastanka analizirali smo pet stvari. Ministarstvo energije, rudarstva i industrije bilo je predlagač zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava. Metalci, kao i mnoga privredna društva, očekivali su konkretne rezultate od primjene tog zakona. Jedan od prijedloga u tom zakonu bio je način rješavanja dugova za zdravstveno osiguranje. Taj zakon dugo je stajao na Parlamentu FBiH, a kasnije smo uspjeli da ga uskladimo sa određenim primjedbama. Mislim da će pomenuti zakon u utorak biti razmatran na sjednici Vlade u formi prijedloga, nakon čega će biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru. Svakako da je naplata dugova za zdravstveno osiguranje jedno od pitanja koje bi se moglo riješiti tim zakonom.

Problem metalaca je i uvezivanje radnog staža. Mi možemo nastaviti započete aktivnosti na nivou FBiH, jer nemamo nadležnosti da to pitanje rješavamo za firme koje su u nadležnosti kantona ili općina. U proteklom periodu Vlada FBIH vršila je uvezivanje radnog staža uradnicima kompanija, koje su u većinskom državnom vlasništvu, prodajom neperspektivne imovine, pri čemu prioritet imaju radnici koji su stekli uslove za penzionisanje. Vlada je u i prošloj, kao i u 2013. odvojila milion KM putem javnog poziva. Taj novac se dodjeljuje za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje. Javni poziv je otvoren i za privatne i za državne kompanije. Dogovoreno je da ista praksa bude nastavljena i u 2014. godini.

Što se tiče oblasti zdravstva i liječenja radnika, ono je u nadležnosti kantona. Ipak, dogovoreno je da će Vlada FBiH u narednih 15 dana uputiti poziv za sastanak sa direktorima kantonalnih zdravstvenih zavoda. Svojevremeno smo imali dogovor da se firmama, koje redovno isplaćuju svoje obaveze, dugovi prolongiraju jer u tom periodu nisu koristili zdravstvene usluge do donošenja zakona o finansijskoj konsolidaciji.

Kada je u pitanju smanjenje parafiskalnih nameta privredi i poboljšanje poslovnog okruženja, zaključak je bio da Sindikat podržava započete aktivnosti, s tim da se Vlada obavezuje da ubrza rad na završetku proceduralnih stvari oko ovih zakona, kako bi bili usvojeni u 2014. godini.

Razgovarano je i o zakonima o o štrajku i zaštiti na radu.Oni će biti razmatrani na sljedećoj sjednici Vlade, nakon čega će biti na sjednici Ekonomsko – socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH.

VIJESTI.BA: U Hidrogradnji vlada anarhija, radnici danima štrajkuju…Kakve će biti posljedice?

TRHULJ: Štrajk je počeo kada su bile neisplaćene plate, tačnije dvije trećine za juli i avgustovska plata. Međutim, tokom štrajka isplaćene su septembarska i oktobarska, a vrlo brzo će biti i novembarska plata. U tom periodu se nije ništa radilo. Kada se desio štrajk, Hidrogradnja je imala ugovorene poslove vrijedne oko 10 miliona na vijaduktu Briješće i oko pet miliona proizvodnje u svojim kamenolomima.

Međutim, to je sada zaustavljeno. Ovaj štrajk je nanio veliku štetu Hidrogradnji i mislim da će to vrlo brzo shvatiti njegovi organizatori. Osnovna stvar je da se radnici vrate na posao i da se pokuša naći neko novo rješenje, pa čak i promjena uprave.

VIJESTI.BA: Kada govorimo o lošem upravljanju, kakva je situacija u Terminalima FBiH i BH Gasu?

TRHULJ: Očiti primjeri lošeg rukovođenja. Država se mora isto odnositi i sa ljudima koji upravljaju državnim kapitalom, kao i sa onima koji upravljaju privatnim. Onaj ko loše upravlja, treba biti smijenjen, a ako je zloupotrijebio položaj, mora odgovarati. BH Gas sigurno je jedan od primjera kako je dobra i zdrava kompanija lošim upravljanjem zapala u probleme. Smatram da na pozicijama direktora moraju biti stručni ljudi.

Terminali FBiH su još karakterističniji primjer, gdje je upravljanje državnim kapitalom povjereno ljudima koji nemaju baš nikakvog iskustva u upravljanju. Oni se koriste političkim pamfletima smatrajući da se tako može upravljati kompanijom. Učiniću sve da se takvi ljudi razriješe sa tih pozicija.

VIJESTI.BA: Skupština Elektroprenosa BiH zakazana je početkom decembra?

TRHULJ: Na sastanku u Doboju dogovorene su konkretne stvari, koje su na tragu principa usvojenih u Briselu u decembru 2011, a iza kojih je stala i Evropska komisija i energetska zajednica. Vrlo su jasni. Usvajanje finansijskih izvještaja od 2007. do danas, te smjena kompletne Uprave Elektroprenosa.

Jedna od tačaka na skupštini treba da bude prethodna saglasnost na imenovanje generalnog direktora, te prethodna saglasnost na imenovanje izvršnih direkotora i saglasnost na raspisivanje konkursa za izbor izvršnih direkora Uprave Elektroprenosa.

Pokrenuli smo proceduru izbora dva bošnjačka člana Upravnog odbora Elektroprenosa, kojima je istekao mandat. Nadam se da ćemo već u utorak na sjednici Vlade FBiH predložiti te članove. RS takođe treba da predloži dva člana iz reda srpskog naroda, a dva člana iz reda hrvatskog naroda još su u mandatu. Time će se do skupštine Elektroprenosa početkom decembra steći mogućnost za imenovanje Upravnog odbora.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close