EPBiH građanima otima milione KM!

Vlada Federacije BiH, predvođena Nerminom Nikšićem (SDP), i „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH), s Elvedinom Grabovicom (SDP) na čelu, već skoro dvije godine nezakonito od građana uzimaju novac na ime naknade za obnovljive izvore energije.

Računi za struju

Uvidom u račun za struju, može se izračunati da naknada za obnovljive izvore energije iznosi najmanje 0,09 KM mjesečno. Ona se povećava kako se potroši više struje. Ako se uzme da je prosječan iznos naknade 0,15 KM, građanima se tako godišnje iz džepa izvuče više od milion KM!

Iako je ombudsman za zaštitu potrošača BiH Dragan Doko obje ove institucije upozorio da ova stavka mora biti izbačena s računa za struju, iz Federalne vlade SDA-SDP odgovoreno im je da oni to ne mogu napraviti!

Faksimil dopisa ombudsmana za zaštitu potrošača

S obzirom na to da se odredba primjenjuje od početka prošle godine i da će se provoditi do kraja naredne, iz džepova građana BiH bit će izvučeno više miliona KM!

U svom dopisu od 24. februara ove godine Doko je zahtijevao skidanje ove stavke s računa za struju svakog potrošača. On je oštro kritizirao ovakvu praksu Vlade te upozorio da se ona mora prekinuti, jer nema zakonskog osnova da se naknada za obnovljive izvore energije naplaćuje građanima.

Odgovor premijera

U odgovoru poslanom dva mjeseca kasnije Nikšić je istakao da Doko nije u pravu, da je odluka zakonita i da Federalna vlada nije nadležna za mijenjanje zakona. Dodao je i da će stvar proslijediti Federalnom parlamentu na razmatranje. No, SDP se nije udostojio obustaviti primjenu sporne odredbe zakona kojim se harače građani.

Nikšićev odgovor ombudsmanu: Otimačina se nastavlja

Uz najavu da će se ovaj namet naplaćivati i naredne godine, navedeno je da svaki potrošač koji ima naponski nivo od 0,4 kilovata plaća 0,001 KM za svaki potrošeni kilovat-sat. Isti iznos obračunava se i za javnu rasvjetu, dok se onima koji imaju naponski nivo od deset kilovata obračunava po 0,0008 KM za kilovat-sat.

Kopač: Nismo to tražili!

 

Kopač: Demantirao SDP

Janez Kopač, direktor Energetske zajednice Evropske unije, čija je BiH punopravna članica, u izjavi za „Dnevni avaz“ odlučno je demantirao tvrdnje iz SDP-a da se ova naknada naplaćuje od građana na zahtjev upravo ove institucije.

– Stvar je svake zemlje kako će razvijati obnovljive izvore energije. Tačno je da ovaj vid proizvodnje struje ima veće troškove nego što su postojeće cijene na tržištu. Kako će se ta finansijska razlika nadoknaditi, stvar je svake od država ponaosob. One same odlučuju o modalitetima – rekao nam je Kopač.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close