EP vaterpol 2014: Srbija u finalu bolja od Mađarske

Završeno je Evropsko prvenstvo u vaterpolu što se održalo u Budimpešti, a reprezentacija Srbije je obranila naslov prvaka savladavši Mađarsku u finalnom susretu.

Reprezentacija Srbije obranila je titulu šampiona, pošto je u nedjelju u velikom meču nadigrala i porazila selekciju domaćina Mađarske sa 12:7 pred punim tribinama bazena Alfred Hajoš u nevjerovatnoj atmosferi, i još veličanstvenijoj utakmici. Ekipa Dejana Savića nakon stegnutog početka prosto je razorila rivala disciplinovanom, preciznom i kvalitetnom igrom. Nakon čitavog turnira, na kome se ekipa donekle mučila u napadu, u velikom finalu proradila je mašina pod komandom Savića. Prvi se razigrao Andrija Prlainović, najprije asistencija za Nikolu Rađena, za prvi gol na meču, potom je i sam pogodio, a onda nova asistencija za Duška Pijetlovića. Od tog trenutka sve je krenulo kao u snu. Sigurno, samouvereno i strpljivo gradila se igra i prednost, padali su golovi sa svih strana, selektor Tibor Benedek pokušao je i sa promenom golmana, pokušao, ali nije vrijedilo. Nizali su se golovi, kapiten Živko Gocić sa kapicom broj tri, bio je najefikasniji sa tri gola, za četvrto evropsko zlato u karijeri. Filip Filipović i Dušan Mandić pogodili su po dva puta, a Rađen, Prlainović, Ćuk, Aleksić i Duško Pijetlović po jednom. Možda to ne bi bilo dovoljno da nije bilo Gojka Pijetlovića, u finalu raspoloženog i briljijantnog kada je bilo najvažnije. On je proglašen i za najbojeg golmana turnira, tako govori i statistika i bez sumnje je u nedjelju odigrao meč karijere.

Nakon susreta srpski golman istakao je timski duh i veliko zadovoljstvo zbog trijumfa nad rivalom na njegovom terenu, pred punim tribinama.

“Svaka čast ekipi navijačima, našim pa i Mađarima za ovu sjajnu atmosferu. Bane je bio tu kada meni nije išlo, bio je sjajan u polufinalu i srećan sam zbog cele ekipe i ponosan da budem deo ovog uspeha. Nosimo pehar i medalje u Srbiju“, kazao je najbolji golman Evropskog prvenstva.

Kapiten Živko Gocić bio je sjajajn u obrani, neumoljiv u napadu, pucao je tri puta, toliko i pogodio, vodio je ekipu do novog pehara.

„Nadam se da je publika koja je gledala kod kuće ima ponos i osećanje koje ja imam, bar neki deo. Bio bi srećan da je tako, još uvek sam previše uzbuđen. Ponosan sam što sam kapiten ove reprezentacije. Mislim da smo pokazali da kao Srbija možemo kroz sve da prođemo, i neka to bude i podstrek za ljude čije su kuće stradale u poplavama“, rekao je u dahu Gocić.

U završnici treće četvtine na trenutak su blesnula braća Daniel i Deneš Varga približili svoj tim na tri gola zaostatka 6:9. Nije dao Filip Filipović, Ćuk osvaja loptu u sprintu a onda Filipović dva puta je fantastično pogodađa i vraća utakmicu u željeni tok. On nakon meča ističe i domaću publiku koja je znala da pozdravi majstore igre iako su pobijedili domaće ljubimce.

“Večeras slavimo za Srbiju i ljude koji su izgubili kuće u poplavama. Nadamo se da imaju energiju i snagu da i oni učine slično. Danas je mala grupa Srba pokazala da možemo da se borimo i budemo prvaci Evrope. Vaterpolo je nacionalni sport Srbije i mislim da smo to pokazali, bili smo dominantni borili se do kraja i kada nisu svi imali poverenja u nas. Dolazimo sutra za Srbiju da slavimo. Marget siget je hram vaterpola i bila je čast ovde igrati sa ovakvom publikom jer je ona primer kakva publika treba da bude. Ovo nije individualan sport ja sam samo jedan od 13 igrača i jako sam srećan i ponosan da ovo podelim sa njima“, rekao je Filipović.

Nakon ceremonije dodjele pehara šampionima i intoniranja srpske himne, drugi put za jedno večer na Alfred Hajošu, vladalo je veliko interesovanje u miks zoni za izjave srpskih asova. Pored mnogobrojnih novinara bila je prava borba doći do naših asova. Pre toga organizatori su predali predstavnicima srpskog saveza organizaciju Evropskog prvenstva.

Najbolji strlac turnira je Albert Espanjol sa 23 gola, najbolji golman Gojko Pijetlović, a najbolji igrač Deneš Varga. Međutim na utakmici sa Srbijom u sastavu Mađarske samo je Marton Vamoš imao smirenosti i rješenja za sjajnu odbranu Srbije i bio najefiksaniji u svom timu sa tri gola.

Srbija je , osim Mađarske, jedina ekipa koja je uspjela da obrani evropsku titulu, naredni šampionat je u Beogradu za nešto manje od dve godine.

Evrospko prvenstvo, finale:

Mađarska – Srbija 7:12 (1:3, 1:4, 4:2, 1:3)

Evropsko prvenstvo, meč za treće mesto:

Italija – Crna Gora 11:9 (1:3, 5:3, 2:2, 1:1)

Hrvatska (LQF3) vs. Grčka (LQF4) 11-7 (2-3, 3-0, 3-2, 3-2) – (5./6. mjesto)
Strijelci za Hrvatsku: Maro Jokovic 3, Sandro Sukno 3, Petar Muslim 2, Luka Bukic, Luka Loncar, Niksa Dobud.

Strijelci za Grčku: Ioannis Fountoulis 3, Christodoulos Kolomvos 2, Alexandros Gounas, Angelos Vlachopoulos.

Španjolska (WSF1) vs. Rumunjska (WSF2) 8-7 (3-1, 1-3, 2-1, 2-2) – (7/8. mjesto)
Strijelci za Španjolsku: Xavi Garcia 3, Albert Español 2, Alberto Munarriz, Marc Roca, Guillermo Molina.

Strijelci za Rumunjsku: Cosmin Radu 3, Tiberiu Negrean, Nicolae Diaconu, Alexandru Ghiban, Alex Popoviciu.

Njemačka (LSF1) vs. Francuska (LSF2) 14-13 (4-3, 4-6, 4-3, 2-1) – (9./10. mjesto)
Strijelci za Njemačku: Heiko Nossek 4, Marko Stamm 3, Andreas Schlotterbeck 2, Julian Real, Jan Obschernikat, Maurice Jüngling, Paul Schüler, Moritz Oeler.

Strijelci za Francusku: Alexandre Camarasa 5, Thibaut Simon, Michaël Bodegas 3, Enzo Khasz, Manuel Laversanne.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close