EP: Brisati ilegalne sadržaje na internetu koji potiču i šire nasilje

Ilegalni sadržaji koji preko interneta šire radikalni ekstremizam moraju biti hitno brisani i stoga je potrebna saradnja između pružatelja internetskih usluga i država članica, kaže se u nacrtu pravno neobvezujuće rezolucije koju je izglasao Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove

Novovrijeme.ba

Odbor je izglasao izvještaj koje je sastavila francuska zastupnica Rachida Dati iz Evropske narodne stranke. Nakon usvajanja na Odboru, tekst je upućen na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta, koji bi o tome trebao glasati u drugoj polovini novembra.

U izglasanom tekstu kaže se da su internet i društvene mreže značajan faktor u širenju radikalizma i fundamentalizma te se pozivaju EU i zemlje članice da izrade sveobuhvatnu strategiju za sprječavanje radikalizacije i mobiliziranja građana EU-a od strane terorističkih organizacija. Ta strategija trebala bi obuhvaćati vanjsku, socijalnu i obrazovnu politiku, pravosuđe i tijela za provedbu zakona, a naglasak bi trebao biti na preventivnim, a ne na reaktivnim mjerama, kažu zastupnici.

Ilegalni sadržaji na internetu koji potiču i šire nasilje i ekstremizam treba hitno brisati, ali u skladu s temeljnim pravima i slobodom izražavanja.

Prema procjenama, oko pet hiljada evropskih građana pridružilo se terorističkim organizacijama koje se bore u Siriji i Iraku. Ti “strani borci” po povratku u EU-u nastavljaju širiti terorističke ideje.

Zatvori su postali rasadnici radikalizma u kojima pojedini zatvorenici vrbuju sitne prijestupnike za radikalne ideje.
Autorica izvještaja Rachida Dati kaže da je predlagala mjere čija je efikasnost dokazana, ali da oko toga nije bilo saglasnosti političkih grupa. Neki od tih prijedloga su izoliranje radikalnih zatvorenika od ostalih i veći nadzor kretanja evropskih građana koji su pod sumnjom.

“Žao mi je što u ovoj fazi nema konsenzusa za snažne mjere poput uvođenja sistemskih i obaveznih kontrola na vanjskim granicama Evropske unije”, kaže Dati.

Članovi Odbora su se u izglasanom tekstu zauzeli za zajedničku definiciju “stranih boraca”, što bi omogućilo njihov kazneni progon. Zemlje članice se pozivaju da razmjenjuju iskustva u vezi praćenje ulaska i izlaska tih boraca u i iz EU-a. Također se traži zamrzavanje računa tih građana kako bi ih se spriječilo da sudjeluju u terorističkim aktivnostima u područjima sukoba u trećim zemljama.

Zastupnici ističu da bi zemlje članice trebale imati mogućnost oduzimanja pasoša na zahtjev nadležnih pravosudnih vlasti kako bi se spriječilo da se imaoci tih pasoša pridruže terorističkim organizacijama.

U tekstu se upozorava da sve te mjere moraju biti praćene proaktivnom politikom uključivosti i deradikalizacije. U tom smislu, zastupnici smatraju da je potrebno uspostaviti sistem za potporu, koji bi članovima porodica i prijateljima pružao pomoć  u slučaju promjene ponašanja kod nekog člana zajednice, a koja upućuje da je pod uticajem terorističke grupe.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close