EP BiH uvezuje rudnike u jedinstven SAP informacioni sistem

Elektroprivreda BiH namjerava uložiti u rudnike u sastavu koncerna sedam miliona KM kako bi ih uvezala u jedinstven SAP informacioni sistem.  Ova ulaganja trebalo bi da budu provedena u 2013. i 2014. godini.

Potreba za uvođenjem jedinstvenog informacionog sistema na nivou koncerna javila se zbog toga što u rudnicima postoji veliki broj pojedinačnih aplikacija koje su funkcionalne u malim domenima, ali je najveći problem nedostatak njihove uvezanosti.
Osim toga, većina aplikacija je razvijena u različitim alatima i tehnologijama što ima za posljedicu tehničke probleme do kojih bi došlo u vrijeme tehničke integracije rudnika u JP EP BiH. Najveći problem je što trenutno ne postoji aplikacija koja prati proces upravljanja investicionim ciklusom, a upravljanje gotovinom se obavlja ručno.
SAP sistem već je implementiran u JP EP BiH, a Uprava je donijela odluku o nabavci dodatnih modula SAP sistema (upravljanje ljudskim resursima i plate).
U EP BiH smatraju da je SAP svjetski brendirano rješenje te su ga predložili kao jedinstven poslovno-informacioni sistem na nivou koncerna.
Odluka o dokapitalizaciji rudnika realizacijom SAP informacionog sistema trebalo bi da bude usvojena na Skupštini dioničara kompanije koja je zakazana za 31. januar 2013. godine.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close