Enormno poskupljenje: Pročitajte sve detalje o novoj akcizi duvana za motanje i pušenje

Akciza u jednom kilogramu duvana kreće se između 25 i 26 KM, a ona će novim Izjenama Zakona o akcizama od početka avgusta iznositi 78 KM po kilogramu.

Autor: Maja Isović – BUKA

Cijena duvana za motanje i pušenje biće od početka avgusta približna najjeftinijoj paklici cigareta, s obzirom da se, prema izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, ovaj fiskalitet na duvan utvrđuje u visini od najmanje 80 odsto minimalne akcize na cigarete.

Trenutno se akciza u jednom kilogramu duhana kreće između 25 i 26 KM, zavisno od vrste duhana, a novim izmjenama Zakona o akcizama od početka avgusta iznosiće 78 KM po kilogramu.

Cigare i cigarilosi do sada nisu bili akcizni proizvodi, ali izmjenama i dopunama Zakona o akcizama ove duvanske prerađevine postaju akcizni proizvodi i na njih se obračunava proporcionalna akciza u visini od 42 odsto maloprodajne cijene.

S obzirom na to da akciza ulazi u osnovicu za obračun poreza na dodatu vrijednost, i iznos obračunatog PDV-a biće nešto veći od dosadašnjeg iznosa.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekao je da prema Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visi od namanje 80 % minimalne akcize na cigarete.

“To konkretno znači da će nakon primjene ovog Zakona cijena duvana za motanje i pušenje biti približna najjeftinijoj paklici cigareta. Trenutno se akciza u jednom kilogramu duvana kreće između 25 i 26 KM, ovisno o vrsti duvana, a ona će novim Izjenama Zakona o akcizama od početka avgusta iznositi 78 KM po kilogramu. To će uticati na značajno poskupljenje duvana za motanje i pušenje od početka avgusta”, kazao je Kovačević za BUKU.

Ističe da cigare i cigarilosi do sada nisu bili akcizni proizvodi, ali Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama ove duvanske prerađevine postaju akcizni proizvodi i na njih se obračunava proporcionalna akciza u visi 42 % maloprodajne cijene.

“S obzirom da akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a i iznos obračunatog PDV-a biće nešto veći od dosadašnjeg iznosa. Nove maloprodajne cijene cigara, cigarilosa i duvana za motanje i pušenje počinju se primjenjivati od 01.08.2014. godine i one moraju biti istaknute na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta, budući da će se na starim zalihama duvana još uvijek nalaziti stare akcizne markice, sve dok ne budu odštampane nove akcizne markice”, kaže Kovačvić.

NOVE CIJENE

Paklica od 250 gr koja je u maloprodaji 15 KM prema novim kalkulacijama cijena od 1. avgusta će koštati između 28 i 30 KM, a paklica duvana u iznosu od 100 gr koja je do sada koštala na tržištu 6 maraka, od 1. avgusta biće 12 KM.

CRNO TRŽIŠTE

Mnogi smatraju da će nove cijene povećati crno tržište ovog proizvoda, a iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekli su da su oni već uradili određene korake kad je u pitanju suzbijanje crnog tržišta duvana u BiH.

“U tom kontekstu UIO je krenula u intenzivnu saradnju sa entitetskim inspektoratima Republike Srpske i Federacije BiH, te sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede u smislu pribavljanja svih potrebnih podataka o proizvođačima i otkupljivačima duvana u BiH. Po uzoru na akciju ‘Meso’ koju smo proveli na isti način, a koja je rezultirala otkrivanjem nelegalnom prometa mesa u BiH u iznosu većem od 40 miliona KM, mišljenja smo da će i promet duvana biti pod pojačanim nadzorom u smislu eliminacije crnog tržišta”, rekao je za BUKU Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.


BiH i EU

Na pitanje šta još BiH treba da uradi da bi se uskladila sa politikom akciza na duvanske prerađevine u Evropskoj uniji Kovačević kaže:

“Usklađivanje oporezivanjem akcizom duvanskih preprađevina u BiH sa legislativom EU započeto je primjenom Zakona o akcizama od 01.07.2009. godine. Od tada pa do 2015. godine je predviđeno postepeno povećanje posebne akcize na cigarete. Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama čija primjena počinje od 01.08.2014. godine izvršiće se i usklađivanje kad je u pitanju oporezivanje duvana, cigara i cigarilosa, sa akciznom politikom EU”.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH i ovim putem pozivaju sve velike proizvođače i distributere duvanskih prerađevina, koji inače u UIO dostavljaju  kalkulacije novih maloprodajnih cijena, da za duvan, cigare i cigarilose dostave nove maloprodajne cijene kako bi znali koliko će ovi proizvodi koštati od početka avgusta.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close