BiH po inovacijama i izumima sve lošija

S indeksom 32,4 Bosna i Hercegovina zauzela je 81. mjesto od 143 zemlje u istraživanju globalnog indeksa inovacija, koji rangira zemlje prema masovnosti novih tehnoloških i naučnih izuma i inovacija.

Autor: Nezavisne novine

Ovo predstavlja nazadovanje BiH, koja je u prošlogodišnjem istraživanju zauzela 65. mjesto.

Inače, u fokusu izrade ovogodišnjeg indeksa bila je uloga koju u procesu inovacija imaju ljudi.

Sam globalni indeks inovacija predstavlja zbir indeksa i rangiranja koje određena država dobija za razne parametre: instutcije (BiH je zauzela 78. mjesto), ljudski kapital i istraživanje (107. mjesto), istraživačka infrastruktura (95), sofisticiranost tržišta (47), sofisticiranost poslovanja (40), učinak u nauci i tehnologiji (61), te kreativni učinak (116).

Zauzeviši ukupno 81. mjesto, BiH je najlošije rangiranja u cijelom regionu. Najbolje je rangirana Slovenija (28. mjesto), a slijede Hrvatska (43), Crna Gora (59), Makedonija (60) i Srbija (67).

Kada je riječ o najbolje rangiranim na listi, onda se Švajcarska drugu godinu zaredon našla na prvom mjestu, a slijede Britanija, Švedska i Finska, koje imaju snažne sisteme podrške inovacijama koji podstiču kreativnost.

Ovogodišnje istraživanje pokazalo je da zemlje BRIKS-a, prije svega Kina, Brazil i Indija, sustižu razvijene zemlje u inovacijama, dok je region podsaharske Afrike takođe zabilježio odlične rezultate, uz najveći napredak na listi.

U izvještaju, koji su uradili “Insead”, vodeća međunarodna škola biznisa, i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), navodi se da su za napredak u oblasti inovacija i tehnoloških izuma vrlo bitni faktori politička stabilnost zemlje i pristup obrazovanju za sve građane u zemlji.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close