-TopSLIDEBiHPrivreda

Energoinvest traži povećanje cijena gasa za 10 posto od 1. jula?

Energoinvest će tražiti povećanje cijena gasa za 10 posto od 1. jula, nezvanično je potvrđeno za Patriju.

Ovo faktički znači da za cijenu gasa ćemo plaćati 1,14 KM, a prije prelaska na Turski tok cijena je bila 0,66 KM.

Podsjećamo, da je nakon što je početkom ove godine cijena plina povećana za 14,95 posto, stupanjem na snagu nove odluke Vlade FBiH o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina, plin bio skuplji za 21,7 posto.

U Kantonu Sarajevo dio poskupljenja subvencionirala je Kantonalna vlada, no za sada to više neće biti slučaj. Najave su da će računi ukupno porasti do vrtoglavih 40 posto, sada i više.

U zahtjevu koji će Energoinvest polsati prema Vladi FBiH, između ostalog, navest će se da je hitno potrebna korekcija cijene u skladu sa dešavanjima na tržištu s ciljem obezbjeđenja kontinuirane isporuke gasa.

Početkom juna istekao je trenutni ugovor o isporuci između ruskog Gazprom Exporta i bh. Energoinvesta.

Cijene nafte i gasa iz Rusije porasle su nakon invazije ove zemlje na susjednu Ukrajinu koja je počela 24. februara i nastavljale su rasti kako su zapadne zemlje uvodile sankcije.

BiH je ovisna o jednom plinovodu kojim gas uvozi iz Rusije putem tzv. Turskog toka – preko Crnog mora do Turske. Zatim preko Bugarske i Srbije stiže do jedinog ulaznog terminala u BiH, u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici sa Srbijom, gdje se jedan dio račva za bh. entitet RS, a drugi za Federaciju BiH.

Za BiH je nabavka iz drugih zemalja limitirana zbog siromšne gasne mreže u zemlji.

patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close