Energoinvest i turski Temsan pokreću fabriku u Sarajevu

Generalni direktor Energoinvesta d.d. Enes Čengić i predstavnici kompanije Temsan – Turkish Electromechanics Industry Corp Ahmet Sedat Onal i Recep Kir potpisali su danas u Sarajevu ugovor vezano za izgradnju fabrike visokonaponskih prekidača.

Potpisivanje ugovora rezultat je inicijative vlasti Republike Turske i BiH o proširenju poslovne saradnje između dvije zemlje, a ranije je, zahvaljujući toj inicijativi, potpisan Memorandum o razumijevanju između Energoinvesta i Temsana.

Po riječima savjetnika generalnog direktora Energoinvesta Mihada Hajra, dogovorena je realizacija proizvodnje, odnosno pokretanje prve faze, nakon koje slijedi izrada fizibiliti studije za pokretanje proizvodnje u Sarajevu.

– Prema preliminarnim procjenama, projekat bi trebao koštati oko 13 miliona eura, a Energoinvest bi u fabrici u Sarajevu trebao imati većinski udio. Od partnera očekujemo da finansijski učestvuje u projektu i zajednički sa nama u plasmanu proizvoda. Projekat bi trebao donijeti koristi objema stranama, zato što u Turskoj niko ne proizvodi ovakvu vrstu opreme – pojasnio je Hajro.

Generalni direktor Energoinvesta Enes Čengić rekao je da se vrlo brzo očekuje i druga faza ugovora.

– Najprije smo potpisali memorandum, a danas i ugovor za prvu fazu, kojim se daju nalozi objema stranama da naprave fizibiliti studiju koja će pokazati šta i koliko nam treba za pokretanje fabrike u Sarajevu. Od turske strane očekujemo da osigura oko polovinu investicije, odnosno oko 6,5 miliona eura. Formirat će se zajednička firma, sa defeniranim vlasništvom i ona treba pripremiti proizvodnju visokonaponske opreme za bosanskohercegovačko, tursko i treća tržišta. Kada prva fabrika zaživi, ugovorna obaveza je da se ista takva fabrika napravi i u Turskoj –  rekao je Čengić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj koji je čestitao potpisnicima i kazao da preliminarne studije pokazuju da će ovim projektom biti otvoreno oko 80 radnih mjesta u prvoj fazi industrijske proizvodnje. Namjera je da se neiskorišteni proizvodni kapaciteti koji su vlasništvo Energoinvesta stave u funkciju ovakvog projekta.

Trhulj je dodao da su ovakvi proizvodi neizostavni za razvoj i sigurnost energetskog sektora.

– Proizvodnja ove opreme poznata je Energoinvestu. Apsurdno je da Energoinvest to radi u Meksiku, a da u BiH nema takve fabrike. Siguran sam da će se projekat pokazati isplativim i da ćemo u drugoj fazi ovakvu fabriku graditi i u Turskoj – rekao je Trhulj.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close