Emir Hadžihafizbegović najbolji glumac festivala u Cottbusu

Poznati bh. glumac Emir Hadžihafizbegović “okrunisan” je još jednim priznanjem. Sinoć je na 24. Film Festivalu Cottbus dobio Gran prix za najboljeg glumca i to u filmu “Takva su pravila”, režisera Ognjena Sviličića.

Za ulogu u ovom filmu Hadžihafizbegović je nagrađen prošlog mjeseca na festivalu u Veneciji. Uz njega, glavne uloge nose Jasna Žalica i Hrvoje Vladisavljević.

Na Festivalu u Cottbusu dodijeljen je veliki broj nagrada, a ukupni pobjednik večeri bio je Ivan I. Tverdovsky s filmom “Popravni razred” koji je proglašen najboljim filmomom festivala. Specijalnu nagradu dobio je Alexander Kott za film “Test”. Žiri je rekao kako je odluka bila teška, ali da su proglašeni najbolji među najboljima. Takmičili su se filmovi iz istočne i centralne Evrope.

Predsjednik žirija festivala prlikom proglašenja dobitnika Hadžihafizbegovića istakao je da se nikada nije desilo da jedan glumac godinu za godinom dobije istu nagradu. Podsjetimo, Hadžihafizbegović je dobio istu nagradu prošle godine za film “Čefuri raus” Gorana Vojinovića.

Bh. glumac nije prisustvovao dodjeli nagrada jer se trenutno nalazi na liječenju u Zagrebu nakon što je doživio tešku saobraćajnu nesreću.

 

O filmu

U centru zbivanja je zagrebačka porodica koju čine Maja, Ivo i njihov sin Tomica. Maja i Ivo bliže se penziji te teško spajaju kraj s krajem. Njihov sin Tomo maturirao je i sada je nezaposlen. Njihovi životi nisu ništa posebno, no situacija je stabilna. Jednoga dana, bez ikakvog razloga, Tomu na cesti pretuče grupa klinaca. Sutradan ga uhvati užasna glavobolja. Maja i Ivo vode ga u bolnicu, no ljekari utvrde da su povrede bezazlene. Tomica kasnije pada u komu i vrlo brzo se ispostavi da mu je život u opasnosti. Po prvi puta u životu Maja i Ivo susreću se s velikim izazovom. Institucije koje bi im trebale pomoći ponašaju se nevjerovatno ravnodušno i nezainteresirano, a Maja i Ivo pokreću bitku protiv indiferentnih vlasti, za dobrobit sina.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close