NogometSport

Elvedin Begić ponovo izabran za predsjednika NSBiH

Elvedin Begić, koji je obavljao funkciju predsjednika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) danas je na Izbornoj skupštini saveza dobio povjerenje delegata i za narednih četverogodišnji mandat. Za potpredsjednike N/FS BiH izabrani su Milorad Sofrenić i Ivan Beus.

Od 15 novoizabranih članova Izvršnog odbora za predsjednika se kandidovao Begić, a za potpredsjednike Sofrenić i Beus. S obzirom da je prijavljen samo po jedan kandidat za sve tri pozicije Izborna komisija je predložila skupštini da se proces glasanja održi istovremeno, što su delegati prihvatili većinom glasova. Begić je dobio 56 glasova, Sofrenić 53, te Beus 54.

Prethodno, delegati su na današnjem zasjedanju izabrali 13 članove Izvršnog odbora, jer su Irfan Durić (F BiH) i Mile Kovačević (RS) kao predsjednici entitetskih saveza u IO ušli po automatizmu. Za preostalih 13 mjesta u opticaju je bilo 26 kandidata, po dva iz devet kantona u F BiH i četiri iz regija u RS. Skupština će glasati za po jednog u svakom “međusobnom duelu“.

Tako će u naredne četiri godine u Izvršnom odboru saveza biti: Durić, Kovačević, Sofrenić (Područni fudbalski savez Bijeljina), Ranko Vučković (PFS Prijedor), Zlatko Spasojević (PFS Doboj – PFS Banja Luka), Dragan Kulina (PFS Istočno Sarajevo – PFS Trebinje), Mato Jozić (Nogometni savez Posavske županije), Nurdin Peštalić (NS Tuzlanskog kantona), Muhamed Begagić (NS Zeničko-dobojskog kantona), Muhidin Raščić (Fudbalski savez Bosansko-podrinjskog kantona), Midhet Sarajčić (NS Srednjebosanskog kantona-županije), Beus (NS Hercegovačko-neretvanskog kantona-županije), Dragan Soldo (NS Zapadnohercegovačke županije), Elvedin Begić (FS Kantona Sarajevo), Ivan Perić (NS Hercegbosanske županije). Za zamjenske članove IO izabrani su Milan Bjelajac i Seadin Badić.

Na početku zasjedanja, nakon što je utvrđen dnevni red, delegati Skupštine jednoglasno su odlučili da se Ivica Osim, proslavljeni bivši bh. igrača i trener, te fudbalski radnik imenuje za počasnog predsjednika N/FS BiH zbog njegovih zasluga u radu saveza. Osimu je uručena i plaketa N/FS BiH.

Skupštini se obratio i Jacques Bondallaz, predstavnik Evropske fudbalske federacije (UEFA), koji je prenio pozdrave predsjednika Aleksanedra Čeferina i zaželio delegatima uspješan rad.
(AA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close