“Elektroprivrede BiH” – Bivša uprava prodala struju, a sada je nema ni za FBiH!

Pad proizvodnje uglja može izazvati milionske gubitke

ELEKTROPRIVREDA BiH Bivša uprava prodala struju, a sada je nema ni za FBiH!

Zbog smanjene proizvodnje uglja i malih zaliha u rudnicima u Federaciji koji posluju u sklopu koncerna “Elektroprivrede BiH”, ugrožen je plan proizvodnje električne energije u većem entitetu, koja je uglavnom oslonjena na kapacitete termoelektrana Tuzla i Kakanj, otkriva „Dnevni avaz”.

Situacija bi ove zime mogla postati alarmantna, jer je bivša Uprava EPBiH unaprijed prodala viškove električne energije za ovu godinu. Pad proizvodnje i prodaja viškova na koncu bi mogli narušiti energetski bilans i u najmanju ruku nanijeti milionske štete državnoj kompaniji, jer bi „Elektroprivreda BiH” morala kupovati struju na tržištu!!!

Dvostruka cijena

Bajazit Jašarević (SDA), generalni direktor EPBiH, koji je preuzeo dužnost od Elvedina Grabovice (SDP) u avgustu, potvrdio je jučer za naš list da će biti potrebna dodatna količina uglja za potpunu stabilizaciju energetskog sektora.

On je pojasnio da EPBiH trenutno ima za ovu godinu 5,8 miliona tona uglja, ali, kako je rekao, “da bi bili sigurni, potrebno nam je sedam miliona tona”. Jašarević je jučer održao i sastanak s direktorima svih rudnika koji posluju u sklopu koncerna EPBiH.

– Mi moramo povećati proizvodnju uglja do kraja godine za 400.000 tona. Naredne godine trebat će nam najmanje oko 600 do 700.000 tona uglja više – kaže Jašarević.

bajazit-jasarevic15

Jašarević: Povećati proizvodnju

On je potvrdio da je proteklih godina evidentan pad te da je za manje od četiri godine proizvedeno milion tona uglja manje, što se sada mora nadoknaditi.

No, kada je u pitanju višak električne energije koji je prodat, Jašarević nam nije mogao reći šta će se desiti ako se ovi viškovi zbog novonastale situacije ne budu mogli isporučiti i kolika će biti šteta.

– Ja znam da smo prodali sve viškove struje. Za sada prodajemo oko 2.000 gigavat-sati, ali se to mora podići barem za 25 posto. Prethodne godine imali smo samo smanjenje proizvodnje, ali sada moramo povećati proizvodnju kako bismo trajno riješili pitanje proizvodnje uglja i struje – kaže Jašarević

Omer Sikira, predsjednik Sindikata „Elektroprivrede BiH”, kazao nam je da čelnici tog sindikata godinama upozoravaju na pad proizvodnja uglja, ali i na njegov kvalitet. Kaže da je od Uprave EPBiH 2013. godine tražio da smijeni sve uprave i nadzorne odbore u rudnicima. Isti zahtjev ponovili su i martu.

elvedin-dino-grabovica-20-ff

Grabovica: Prodali unaprijed

Sve zaustaviti

– Ovaj pad mora se zaustaviti. Mi ćemo u odnosu na plan imati oko devet posto manje proizvodnje struje u ovoj godini. Ne smijemo ići u bilo kakav rizik, jer ako ne mognemo isporučiti struju koju smo prodali, onda ćemo je morati kupiti od drugih po dvostruko višoj cijeni. Za potpunu stabilizaciju potrebna su nam minimalno dva miliona tona uglja kako bi se sve dovelo u red. Ide zima, sve je sada drugačije. Uslovi za eksploataciju mnogo su teži. Sve se to može odraziti i na tržištu i narušiti energetski sektor – kaže Sikira.

Džindić: Situacija nije dobra, morat ćemo se reorganizirati

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, rekao nam je jučer da je upoznat s informacijom o smanjenju proizvodnje uglja u rudnicima i da je ovo ministarstvo već dalo upute EPBiH šta i kako da radi.

nermin-dzindic

Džindić: Kupovali mašine koje im ne odgovaraju

– Situacija nije dobra, ali smo im predložili kako da se to riješi. Morat će se ići u reorganizaciju rudnika na nivou menadžmenta, plus rješavati probleme pogrešnih investicija. U pojedinim rudnicima kupovali su bagere i kopače koji im ne odgovaraju, a EPBiH vraća kredit. Jasno je rečeno da produkcija mora biti povećana za pet posto – kaže Džindić.

Autor: M. AŠČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close