Elektroprivreda BiH ove godine kreće u realizaciju tri velika projekta

Elektroprivreda BiH predstavila je tri velika projekta na Međunarodnom sajmu energije, industrije i rudarstva u Tuzli ENERGA 2014. Radi se o projektu TE Tuzla Blok 7, HE Vranduk i VE Podveležje.

Najveće interesovanje prisutnih izazvao je projekat izgradnje bloka 7 u TE Tuzla koji će prema riječima Elvedina Grabovice, prvog čovjeka Elektroprivrede BiH biti prilika za angažman domaćih kompanija, proizvođača i građevinske operative.

Grabovica je istakao kako će u izgradnji bloka 7 domaće kompanije učestvovati sa oko 30 posto, jer su u rekonstrukcijama blokova u termoelektranama “Tuzla” i “Kakanj” dokazale svoju stručnost i konkurentnost.

“To su značajne reference za učešće u realizaciji zahtjevnog projekta kakav je Blok 7”, naglasio je Grabovica.

Pojasnio je da se na međunarodni poziv za predkvalifikacije za ovaj projekat kako je već poznato javilo 12 kompanija, nakon čega su tri kompanije ušle u uži izbor. Kako smo već pisali, radi se o kompanijamaMitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan i China Gezhouba group Co Ltd.-Lider Guandong Electric Power Design Institute.

Prilikom procedure otvaranja ponuda ustanovljeno je da je validnu ponudu dostavila kompanija Gezhouba group Co Ltd.-Lider Guandong Electric Power Design Institute.

Umjesto ponude, firma Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan dostavila je izjavu u kojoj navodi  da zbog političke situacije u BiH, nije u poziciji da obezbjedi vlastito učešće u finansiranju i da saglasno tome nije u mogućnosti da dostavi konačnu ponudu.

Midheta Kurspahić, glasnogovornica Elektroprivrede BiH za eKapija.ba je potvrdila kako je Izvještaj o pristigloj ponudi već dostavljen Vladi Federacije, čeka se njeno izjašnjenje, stav Parlamenta, a konačnu odluku o izboru partnera donijet će Skupština Elektroprivrede BiH koja je zakazana za 26. juni ove godine.

Grabovica jeu izjaviza portal eKapija.ba kazao kako se privode i aktivnosti i na realizaciji još dva veoma važna projekta za Elektroprivredu BiH, a čije aktivnosti će krenuti ove godine.

“U augustu očekujem potpisivanje ugovora za HE Vranduk, a već u septembru za VE Podveležje. Procijenjena vrijednost projekat je oko 1,8 milijardi KM”, istakao je Grabovica.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close