Elektroprijenos BiH – Dogovora nema ni kad se novac dijeli

Dok mnogi strahuju da će deponirani milijuni maraka na računu poduzeća Elektroprijenos BiH ostati zamrznuto zbog nemogućnosti dogovora oko funkcioniranja, iz ovog zajedničkog poduzeća najavili su kako žele ulagati u razvoj.
Kompanija je na sjednici Upravnog odbora održanoj prošlog tjedna odlučila kako će bez zaduženja ulagati u modernizaciju. Tako bi prema planovima za razdoblje 2013.-2015. u modernizaciju, izgradnju novih objekata te rekonstrukciju postojećih objekata trebalo biti uloženo oko 450 milijuna KM.

Vrijeme čini svoje 

Ibrahim Čolakhodžić, predsjednik Upravnog odbora Elektroprijenosa BiH rekao je medijima kako se plan ulaganja bazira na raspoloživim sredstvima kompanije, od slobodne amortizacije i ostvarene dobiti u dosadašnjem razdoblju te da se tvrtka do sada pridržavala postojećih zakonskih rješenja, kada je u pitanju akumulirana dobit.

Čolakhodžić kaže kako bi za dobrobit ove tvrtke bilo dobro da u pregovorima oko njezine budućnosti prevladaju razum i racionalnost, jer postoji potreba za ulaganjima i modernizacijom u samoj kompaniji.

I dok on tvrdi kako ”vrijeme čini svoje” u slučaju zastarjelosti u poduzeću, vrijeme čini svoje i u zakazivanju sjednice Skupštine dioničara Elektroprijenosa BiH, koja je odgođena na neodređeno vrijeme.

Ministarstvo uradilo sve

Dioničari Elektroprijenosa BiH, Federacija BiH i Republika Srpska, imali su obvezu organizirati skupštinu i usvojiti potrebne financijske i planove investiranja. Također, entiteti su trebali dogovoriti i pokrenuti proceduru izbora upravljačkih struktura kompanije. No, oba pitanja ostala su još uvijek otvorena.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović  izjavio je kako je njegovo ministarstvo učilnilo sve što je trebalo kada je u pitanju Elektroprijenos BiH te da je Vijeće ministara prihvatilo informacije o redosljedu aktivnosti koje bi trebale dovesti do deblokade poduzeća.

Naime, kako je potvrđeno i na nedavnom trilateralnom sastanku u Bruxellesu podjela akumulirane dobiti i novca s računa Elektroprijenosa BiH može se dogoditi samo onda kada se usvoje konsolidirani financijski plan i planovi ulaganja, kao i kada dođe do izmjena i dopuna zakona o ovoj kompaniji. Stoga se i stavovi dioničara – Federacije BiH s udjelom od 58,89 posto i Republike Srpske s udjelom od 41,11 posto – moraju približiti iako a iz RS-a upozoravaju kako će u protivnom ponovo tražiti osnivanje svoje prijenosne kompanije.

Sporan član zakona o dijeljenju dobiti

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenulo je inicijativu za izmjenu zakona u skladu s dogovorom iz sporazuma SDP – SNSD, a koji su podržali HDZBiH, SDS, HDZ 1990 i SBB. Ove izmjene usmjerene su prvenstveno na raspodjelu dobiti te kompanije jer je sporan član 17 zakona koji predviđa da se dobit može dijeliti tek deset godina nakon uspostavljanja Elektroprijenosa BiH. Prema važećem zakonu iz 2004. godine sredstva se ne mogu podići prije 2014. godine. No, nije precizirano hoće li se izmjenama rok od deset godina smanjiti na pet ili će biti izbrisan.

Iz Sindikata Elektroprijenosa BiH upozoravaju katastrofalno stanje u kompaniji, a poduzeće ima oko 270 milijuna KM na svojim računima kod banaka. Milijuni, namijenjeni ulaganjima, su se gomilali jer nije bilo dogovora.

Pokušalo se pokretanjem incijative za izmjenu Statuta ovog poduzeća po kojem Skupština dioničara donosi odluku o načinu raspodjele dobiti uključujući i akumuliranu dobit, pokrenuti raspodjela sredstava, prema dogovoru dvaju stranaka, ali je, zbog sumnje u što će se uložiti povučeni novac, inicijativa naišla na osude. Zamjeralo se da će entiteti novac povući te njime, umjesto ulaganja u modernizaciju i razvoj poduzeća, zakrpiti rupe u svojim proračunima.

Povratak uloženog 

I međunarodni dužnosnici su zabrinuti, budući da je EU izravno vezana za reformu energetskog sektora u BiH, pa strahuju da neće biti u mogućnosti povratiti uloženo, zbog čega je u zakon i ugrađena odredba da se dobit godina neće moći dijeliti deset godina.

Do 2002. godine djelatnošću prijenosa električne energije bavila su se tri poduzeća: Elektroprenos Sarajevo, Elektroprenos Banja Luka i Elektroprijenos Mostar.

Ideja o Elektroprijenosu BiH začeta je usvajanjem Zakona o prijenosu, regulatoru i operateru sustava električne energije čime su stvorene pretpostavke za osnivanje jedinstvene, državne, kompanije za prijenos električne energije. Dvije godine kasnije, to je i učinjeno usvajanjem Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH.

Istodobno, uspostavljeni su regulatorno povjerenstvo za prijenos električne energije – DERK, koje regulira djelatnost kompanije i Neovisni operator sustava.

Poduzeće s vizijom 

Zadatak kompanije je svu električnu energiju koja se proizvede u elektranama prenijeti elektrodistributivnih područja ili velikih industrijskih potrošača i povezati elektroenergetski sustav zemlje elektroenergetskim sustavima susjednih zemalja, kao i šire.

Elektroprijenos BiH se predstavlja kao poduzeće s vizijom da će postati suvremeno koncipirana kompanija koja osigurava visok stupanj sigurnosti u opskrbi energijom i razvoj tržišta električne energije u BiH. Kao svoj cilj, Elektroprijenos navodi daće biti ”jedinstvena prenosna kompanija i osiguranje kontinuirane opskrbe električnom energijom po definiranim standardima kvalitete za dobrobit građana BiH”.

No, uz Elektroprijenos kontinuirane su samo zavrzlame i natezanja oko odgovornosti. Tako se optužuje DERK da je propustio izreći zakonske mjere u vezi s činjenicom što su se sredstva Elektroprijenosa akumulirala, a da nisu bila ulagana te da je uprava zuimala novac namijenjen ulaganjima i sakupljala ga. Iz Elektroprijenosa tvrdilo se kako je DERK, kao državno povjerenstvo, imao daleko veću odgovornost od resornih ministarstava entiteta i države.

Oročenje novca

Također, cijela situacija povlači i pitanje ”ležanja” novca, pa se uprava optužuje da je izbjegavala oročiti novac čime bi ga zaštitila od gubitka vrijednosti.

I dok se čeka na dogovor i izmjenu zakona te sastanak dioničara, u izvješću o napretku Europske unije i Tajništva Energetske zajednice navodi se kako BiH ne uspijeva ispuniti preuzete obveze.

Navodi se kako Elektroprijenos BiH, od svog osnutka, doživljava probleme vezane za nedostatak predanosti kako bi se ustanovilo državna kompanija koja će služiti svim građanima u BiH. Upozorava se i na činjenicu da menadžment i uprava društva nisi uspjeli donijeti jedan dugoročni plan, plan investicija ili financijski plan.

S druge strane, početkom 2015. godine tržište električne energije u BiH trebalo bi se otvoriti za sve kupce, uključujući domaćinstva što znači da će svaki kupac biti u mogućnosti kupiti električnu energiju na tržištu u zemlji ili inozemstvu ukoliko nađu ponudu koja je bolja od njihove sadašnje.

Bez dogovora i kad se dijeli 

Iako Vijeće ministara u svojim planovima za aktivnosti u 2013. godini ima naznačeno i rješavanje problema vezanih za Elektroprijenos BiH, a sve kako bi, kako se navodi u Programu rada za ovu godinu, osigurali povoljniji zakonski okvir za bolje funkcioniranje institucija BiH, bolji položaj gospodarskih subjekata, više reda i učinkovitosti…

No, kao i u svemu BiH će morati sačekati usklađivanje političkih želja kako bi se uskladili i gospodarski planovi, a Elektroprijenos BiH, zajedničko poduzeće pokazuje kako vrlo malo stvari može ići zajedno, pa čak i onda kada se, pojednostavljeno rečeno, samo treba podijeliti novac.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close