Elektroprenos BiH: Tarifa nije “krivac” za eventualno poskupljenje struje

Iz Kompanije “Elektroprijenos BiH” danas su potvrdili da su 11. marta ove godine uputili Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju zahtjev za izmjenu odobrene tarife, ali da eventualno povećanje cijene električne energije za krajnje kupce nije uzrokovano tarifom „Elektroprijenosa BiH“.

Pojašnjavaju da je razlog za to što je tarifom neophodno osigurati potreban prihod za efikasno, sigurno i pouzdano poslovanje ove kompanije, što svakako podrazumijeva i pokrivanje neophodnih troškova radi nesmetanog i efikasnog funkcioniranja prijenosne djelatnosti.

– Razlog za upućivanje ovog zahtjeva je značajno povećanje troškova komunalne naknade, te smanjen prihod kao rezultat manjeg obima prenesene energije. Riječ je o prihodu na koji Kompanija ne može uticati – stoji u saopćenju iz “Elektroprijenosa BiH”.

Državna regulatorna komisija donijela je odluku o tarifi za prijenos usluga, koja ostaje na dosadašnjem nivou, te stoga eventualno povećanje cijene električne energije za krajnje kupce nije uzrokovano tarifom „Elektroprijenosa BiH“.

Naime, na sjednici Državne regulatorne komisije za električnu energiju, održanoj 21. maja 2015. godine u Tuzli, nakon provedene javne rasprave donijeta je Odluka kojom je određen potrebni godišnji prihod “Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine” Banja Luka u ovoj godini i tarifa za usluge prijenosa električne energije.

Ovom odlukom prosječna prijenosna mrežarina zadržava se na dosadašnjem nivou, a dio prijenosne mrežarine koji se odnosi na snagu smanjen je za 3,1 posto od 1. jula 2015. godine.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close