Ekspertni sastanak u Bruxellesu: Konstruktivno ništa

Sastanak predstavnika pet političkih stranaka u Federaciji BiH na nivou eksperata, posvećen implementaciji presude Sejdić-Finci, u Bruxellesu je završio dogovorom da se nastave razgovori oko pronalaska rješenja za implemenatciju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, kazao je za Oslobođenje, Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i član ekspertne delegacije iz FBiH.

(Oslobođenje)

– Sastanak se odnosio na aspekte implementacije presude i otvoreno su iznensena mišljenja o formalno-pravnim pitanjima, oko kojih je postignut veliki stepen saglasnosti. Ima nekih pitanja o kojima treba nastaviti razgovore i to je sve što ja u ovom trenutku mogu da kažem. Napominjem da nismo razgovarali o samoj suštini implementacije presude, nismo pričali o tom političkom aspektu i političkom dogovoru, istakao je Džaferović, dodavši: “Generalna ocjena je da je sastanak bio konstruktivan”.

Nastavak razgovora eksperta iz FBiH sa ekspertima Evropske komisije, mogli bi biti nastavljeni, ali se ne zna kada.

– Vidjet ćemo, na tu temu danas ništa nije kazano, ni kada ni šta, ali je očigledno i za očekivati da se nastave, dodao je potpredsjednik SDA.

Podsjetimo, lideri i predstavnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a i SDA na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, održanom 31. oktobra u Budimpešti, nisu postigli dogovor o provođenju odluke Sejdić-Finci, ali je tada odlučeno da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close